Ophelie Bignon din Franţa

ophelie bignon din franţa Ophelie Bignon vine din Franţa. Este o tânără de 23 de ani care a ales să vină în România în urmă cu doi ani.

Ophelie Bignon vine din Franţa. Este o tânără de 23 de ani care a ales să vină în România în urmă cu doi ani. Este plină de viaţă şi îi plac provocările, iar România a reprezentat pentru ea un loc fascinant, pe care l-a descoperit de-a lungul studiilor de masterat la Academia de Studii Economice din Bucureşti. De ce a ales ţara noastră şi ce ştia despre ea înainte să vină aici ne spune în minutele care urmează:


"Eram în Franţa, urma să fac studii Erasmus şi am decis să merg în România, fiindcă era o ţară din estul Europei, despre care nu ştiam nimic. Am venit cu un program Erasmus de un an, a fost o experienţă extraordinară, am cunoscut o mulţime de oameni şi am avut şi o experienţă de lucru. Apoi urma să mă întorc în Franţa, însă în cele din urmă m-am hotărât să rămân aici. Am cerut să fiu transferată din Franţa în România, iar anul acesta mi-am terminat masteratul în Finanţe. Am studiat în Piaţa Romană, la Academia de Studii Economice, un masterat în limba engleză, unde am avut materii ca audit, contabilitate şi sisteme informatice. Aş fi putut să aleg să merg în Marea Britanie, însă deja mai fusesem acolo, pentru un an. Următoarea opţiune era o ţară din nordul Europei sau una din estul continentului. Eram deja interesată de istoria şi cultura României, după ce auzisem poveştile unor prieteni care fuseseră aici tot pentru un an. Erau absolut îndrăgostiţi de ţara voastră şi mi-au spus că trebuie neapărat să aleg România. Mi-au spus o mulţime de poveşti, mi-au arătat fotografii, iar eu am spus: de ce nu? Şi am ales Bucureşti."


Ophelie s-a adaptat repede la viaţa din România şi şi-a făcut repede prieteni. Şi-a continuat studiile şi s-a angajat la o firmă multinaţională de audit cu sediul la Bucureşti. Ce a descoperit aici şi care a fost prima ei impresie?


"Mai întâi trebuie să spun că prefer România în partea ei de provincie şi mai puţin capitala. Găsesc că oamenii sunt mai amabili decât aici, unde am avut câteva experienţe mai neplăcute cu oameni mai încuiaţi la minte. Dacă eşti străin, lucrurile pot fi complicate pentru că nu toată lumea vorbeşte engleză- şi pot să înţeleg asta-, uneori am senzaţia că deranjez dacă nu vorbesc engleză. Nu e o regulă, desigur, dar se întâmplă uneori. În afară de asta, organizarea e extrem de diferită faţă de Franţa. De câte ori aveam nevoie să fac o cerere la facultate sau oriunde în altă parte, mereu aveam probleme, era haos. Astea ar fi experienţele pe minus, dar pe de altă parte, Bucureştiul e un oraş plăcut pentru că e foarte activ, sunt atâtea lucruri pe care le poţi face aici, e mereu în mişcare, iar eu ador acest fel de oraş, cu multă energie. Chiar acum, că e vară, aveţi multe festivaluri, evenimente peste tot în Bucureşti, iar asta e foarte interesant. Dacă eşti aici, ai mereu ceva de făcut. Vreau să spun ceva şi despre România, pentru că în Franţa există multe stereotipuri despre ţara voastră. Când mă întorceam acasă şi povesteam despre România, oamenii îmi spuneau că e într-un fel sau altul, dar eu îi contraziceam şi le spuneam: nu e absolut deloc aşa. Am încercat să găsesc informaţii despre România şi, sinceră să fiu, nu e atât de uşor. Sunt mulţi studenţi care vin din Franţa în România să studieze medicina şi mulţi dintre prietenii mei au făcut asta şi ei mi-au confirmat acelaşi lucru: a fost imposibil să găsim informaţii despre România. Acum eu aş vrea să deschid un blog în care să povestesc despre toate experienţele mele din România pentru a le împărtăşi cu ceilalţi, pentru că eu cred că este o ţară foarte frumoasă şi merită să fie mai cunoscută de atât. O să scriu câteva articole despre viaţa în România, cum să locuieşti aici, cum să ajungi dacă vrei să studiezi sau dacă vrei să călătoreşti, câteva ponturi şi sfaturi practice. Vreau să îi ajut pe oameni să vină aici şi să descopere această ţară. Blogul se numeşte letsbeginyourjourney.wordpress.com."


În tot acest timp petrecut în România, Ophelie Bignon a călătorit cât a putut de mult. A fost la munte, la mare, în Maramureş, Braşov, Sibiu. A avut experienţe din cele mai variate şi şi-a făcut o părere despre ţara noastră. Am întrebat-o ce crede că poate fi îmbunătăţit în România.


"Am fost foarte surprinsă să văd oameni care acceptă să lucreze pentru un salariu atât de mic, în comparaţie cu munca pe care o prestau. Sinceră să fiu, nici nu ştiu cum pot oamenii să se descurce cu un astfel de salariu. Totul ţine de sistem şi ştiu că e complicat să schimbi sistemul, dar eu vin din Franţa, iar acolo protecţia socială este funcţională. În prima săptămână am fost un pic cam şocată să văd atât de mulţi oameni suferinzi pe stradă, oameni fără membre. Eu cred că guvernul, autorităţile trebuie să se ocupe cu protecţia acestor oameni. Mă gândesc că lucrurile ar trebui să se schimbe în ceea ce proiveşte salariile şi condiţiile de viaţă, pentru că românii merită mai mult decât primesc. Am întâlnit oameni extraordinari în România. Şi într-un fel îi înţeleg pe cei care vor să plece, pentru că au muncit din greu, au studiat, iar la final, dacă nu eştui răsplătit pe măsură, pleci. Dacă aş putea schimba ceva, ar fi să păstrez toate aceste creiere în ţară, pentru că nu e normal ca spre exemplu toţi medicii pregătiţi în România să pălece în Franţa. Cum ar putea ţara să evolueze şi să crească, dacă toţi cei care pot face o schimbare, aleg să plece în străinătate? Sunt de părere că sistemul e cel care ar trebuie să îmbunătăţească lucrurile aici."


În bagajele pregătite pentru plecare Ophelie nu mai avea loc pentru nimic altceva decât pentru amintiri. Şi-a propus, însă, să păstreze legătura cu România şi să revină aici. La final de interviu ne-a mărturisit ce i-a plăcut cel mai mult la noi.


"Această energie. Este ceva tipic pentru Bucureşti, dar am întâlnit peste tot oameni cu iniţiativă, care aveau proiecte, care doreau să facă tot felul de lucruri, cafenele, mici baruri cochete. Am văzut aici în România locuri pe care nu le-am mai întâlnit nicăieri: un pic şic, un pic moderne, un pic artistice. Sunt atâtea idei aici, iar mie îmi place mult această energie."


www.rri.ro
Publicat: 2018-07-19 14:37:00
Vizualizari: 1068
TiparesteTipareste