CNAS a prelungit valabilitatea cardurilor de sănătate

cnas a prelungit valabilitatea cardurilor de sănătate CNAS reaminteşte furnizorilor de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, dar şi asiguraţilor, că termenul de valabilitate a cardurilor naţionale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit

"CNAS reaminteşte furnizorilor de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, dar şi asiguraţilor, că termenul de valabilitate a cardurilor naţionale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018. Facem această precizare deoarece în ultimele zile instituţia a primit semnalări telefonice că unii furnizori aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate au refuzat să acorde servicii medicale persoanelor asigurate, sub motiv că acestea deţin carduri cu termenul de valabilitate inscripţionat depăşit", se arată într-un comunicat emis de CNAS.



Valabilitatea cardurilor este recunoscută de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată pe card, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani. Pentru cardurile emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019, precizează CNAS.


 

Potrivit CNAS, cardurile naţionale de sănătate emise începând cu data de 1 august 2018 au valabilitate de şapte ani. "Măsura de prelungire a duratei valabilităţii cardurilor permite o economie de circa 270 milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tipăririi a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada anilor 2018 - 2019, fondurile respective urmând să fie direcţionate spre alte cheltuieli din domeniul sănătăţii publice. Reamintim că acest document este personal şi netransmisibil, unul din rolurile cardului naţional de sănătate fiind de a certifica că serviciile medicale decontabile din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate au fost efectiv acordate asiguratului respectiv". 

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-08-04 06:26:00
Vizualizari: 1289
TiparesteTipareste