Către un sector sustenabil și competitiv al acvaculturii europene

către un sector sustenabil și competitiv al acvaculturii europene Pentru a avea un sector european al acvaculturii în expansiune, dinamic, sustenabil și inovator, UE ar trebui să-și valorifice know-how-ul, experiența și valorile și să le mențină, exportându-le totodată în țările terțe.

În ciuda bunelor intenții la nivelul Uniunii Europene, reflectate în Regulamentul de bază privind Politica Comună în domeniul pescuitului, precum și în comunicările relevante ale Comisiei Europene - cea din 2009, care avea drept scop să dea un "nou impuls" și să "construiască un viitor durabil pentru acvacultură", și cea din 2013, care propunea "orientări strategice", acțiuni la nivel național, regional sau local, măsurile luate nu au răspuns așteptărilor sectorului. 


Prin urmare, acvacultura din Uniunea Europeană nu a putut valorifica numeroasele oportunități, reflectate de dezvoltarea globală din sector, cererea tot mai mare de produse halieutice, nivelul ridicat al sustenabilității mediului și al calității produselor, know-how-ul întreprinderilor și inovaţiile. Acesta este motivul pentru care în şedinţa plenară a Parlamentului European din 11 iunie a fost dezbătut raportul privind sustenabilitatea şi competitivitatea acvaculturii europene


Invitat la dezbateri, comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport a declarat: "Împărtășesc opinia că este nevoie de sprijin pentru inovare și vom sprijini idei și abordări inteligente care vor face sectorul acvaculturii mai durabil și mai competitiv. Lucrăm la lansarea unui Forum albastru de bioeconomie, care ar trebui să fie operațional în al treilea trimestru al anului 2018 și care va ajuta la identificarea de proiecte, va elabora o foaie de parcurs pentru dezvoltarea sectorului și va găsi noi piețe și lanțuri de valorificare. Lucrăm, de asemenea, la o Platformă pentru Investiții în Economia Albastră pentru a susține ideile de afaceri inovatoare. Această platformă va contribui la mobilizarea fondurilor atât din resurse private, cât și din resurse publice, inclusiv din Fondul european pentru investiții strategice. Și, desigur, există un sprijin continuu pentru dezvoltarea acvaculturii în actualul și noul Fond European pentru Pescuit și Afaceri Maritime, precum și finanțarea cercetării prin intermediul programului Orizont 2020."



www.rri.ro
Publicat: 2018-08-20 11:14:00
Vizualizari: 687
TiparesteTipareste