Jurnal românesc - 27.08.2018

jurnal românesc - 27.08.2018 Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Șaramet, a participat pe 26 august la deschiderea Centrului de Informare Român din Slatina/Solotvino

Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Șaramet, a participat pe 26 august la deschiderea Centrului de Informare Român din Slatina/Solotvino, al doilea centru de acest gen deschis în Ucraina. Centrul are un rol important în sprijinirea comunității românești din regiune, în promovarea și conservarea identității etnice, culturale și lingvistice. Potrivit unui comunicat, MRP urmărește astfel transmiterea unui mesaj puternic de susținere a etnicilor români. Totodată, implementarea acestui proiect constituie o dovadă concretă a prezenței României și a interesului crescut al autorităților guvernamentale pentru păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității românești - mai precizează comunicatul.


Peste 2.000 de copii şi tineri români din afara graniţelor ţării s-au bucurat în această vară de tabăra gratuită de la Sulina, prin Programul ARC, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Potrivit secretarului de stat de la MRP, Victor Ionescu, o a doua etapă a programului se va desfăşura în luna decembrie, când alte câteva sute de copii şi tineri vor merge în tabere de iarnă, în judeţele Hunedoara şi Gorj, apoi în Alba Iulia. Tabăra de la Sulina este singura din ţară care a găzduit nouă ediţii consecutive ale Programului ARC şi una dintre puţinele tabere din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului cu grad de ocupare de 100% pe perioada de funcţionare.


Marşul Centenarului s-a aflat, în acest sfârşit de săptămână, la Iaşi, ultimul mare oraş în care poposesc înainte de a trece Prutul unioniştii din România şi Republica Moldova care merg pe jos pe traseul Alba Iulia - Chişinău. Participanţii la Marşul Centenarului au fost prezenţi la lucrările Conferinţelor Congresului Reîntregirii Neamului, în cadrul cărora s-au dezbătut subiecte precum unirea României cu Republica Moldova ca proiect de ţară, protejarea drepturilor populaţiei româneşti din jurul graniţelor, precum şi proiecte urgente de infrastructură ca autostrada Chişinău - Iaşi - Târgu Mureş. Din 1 iulie până acum, unioniştii au parcurs 1.200 de km pe jos, pentru ca proiectul Reunirii să nu stea pe loc, cum spun organizatorii, pentru ca anul 2018 să nu fie despre tabere şi dezbinare, ci despre unitate naţională. Din Iaşi, ei vor parcurge ultimii 100 de km până la Chişinău.


Antreprenorii români pot obține fonduri europene de maximum 50.000 de euro, 70.000 de euro sau 200.000 de euro fiecare, pentru mici afaceri în diverse domenii, de la agropensiuni și restaurante până la service-uri auto și producție de software prin două linii de finanțare care urmează să fie deschise în luna septembrie. Este vorba despre mult-așteptatele submăsuri 6.2 și 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală. Antreprenorii vor putea depune proiecte on-line pentru acești bani europeni, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în perioada 3 septembrie - 31 decembrie 2018.


Florin Morariu, românul care a devenit erou în Marea Britanie, după ce i-a înfruntat pe atacatorii atentatului terorist de la Londra, din 3 iunie 2017, a fost premiat de Metropolitan Police, în cadrul unei ceremonii speciale. De asemenea, Morariu va primi distincţia "The Queen's Commendation for Bravery" la propunerea premierului Marii Britanii. El a fost dat exemplu şi de premierul Theresa May, într-un discurs pe care care l-a susținut în parlamentul britanic. Florin Morariu a ajutat mai mulţi oameni să se ascundă în brutăria sa, iar apoi a dat piept cu cei trei atacatori înarmaţi cu cuţite.www.rri.ro
Publicat: 2018-08-27 11:08:00
Vizualizari: 304
TiparesteTipareste