Români în lume - 27.08.2018

români în lume - 27.08.2018 ICR Paris a inaugurat, săptămâna trecută, expoziţia "Sculptură în sticlă ", a artistului român de renume mondial Ioan Nemţoi.

ICR Paris a inaugurat, săptămâna trecută, expoziţia "Sculptură în sticlă ", a artistului român de renume mondial Ioan Nemţoi. Cu această ocazie, Ioan Nemţoi a susţinut un dialog despre "arta sticlei" în faţa publicului, o concepţie personală despre transformarea unui meşteşug în creaţie artistică, ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală. Expoziţia rămâne la Paris până pe 10 septembrie, la Institutul Cultural Român. Vizitatorii vor putea contempla operele sale şi vor putea asista la o proiecţie a lucrărilor celebrului sculptor român. Expus în muzee din lumea întreagă, Ioan Nemţoi modelează sticla şi îi conferă universalitate. Operele sale sunt comandate de preşedinţi de state, înfrumuseţează, printre altele, sedii UNICEF, Vaticanul, hoteluri din Viena şi parcuri din Bucureşti.


Peste mai puţin de o săptămână - pe 31 august, vom sărbători Ziua Limbii Române, însă manifestările au început deja. "Donează o carte pentru un frate" este titlul sub care mii de volume iau drumul bibiotecilor din afara ţării. Din Drobeta-Turnu Severin, cărţile în limba română vor ajunge la etnicii din Ucraina şi Serbia, unde cererea de carte este foarte mare - şi iată cum, spun organizatorii, românii din ţară creează punţi de legătură între România, patria mamă, şi etnicii aflaţi de cealaltă parte a graniţelor. În cei patru ani de când se desfăşoară campania, mii de volume au luat drumul comunităţilor de români din afara ţării. Anul acesta, campania a fost demarată oficial la sfârşitul lunii mai şi poartă numele "O carte pentru un frate". În anii precedenţi, au fost trimise cărţi în special românilor din Republica Moldova, Basarabia, dar anul acesta cărţile vor ajunge şi la românii din Ucraina, în nodul Bucovinei, Herţa, din Basarabia şi din Serbia.


Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei vor organiza, pe 31 august, la Chişinău, sesiunea de "Lecturi academice" dedicată sărbătorii naţionale "Ziua Limbii Române". Potrivit site-ului Academiei Române, la eveniment va participa academicianul Eugen Simion - preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, care va susţine prelegerea cu titlul "Cultura naţională şi provocările globalizării". Prelegerea va fi urmată de lansarea volumelor "Proza lui Mihai Eminescu" de acad. Eugen Simion şi "Modelul de existenţă Eugen Simion" - autor Mihai Cimpoi. "Ziua Limbii Române" a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele "Limba Noastră", tocmai pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită pe ambele maluri ale Prutului.


Şi Institutul Cultural Român Madrid, împreună cu Ambasada României în Regatul Spaniei îi invită pe cei interesaţi la activitățile prilejuite de celebrarea Zilei Limbii Române, pe 30 august. Se vor putea vizita sediul ICR Madrid, biblioteca și se vor putea răsfoi cărți în limba română. De asemenea, va fi proiectat filmul "România, peisaje citadine", regizat de Elvis Burlan şi vor avea loc un curs demonstrativ de limba română pentru începători și un atelier de conversație pentru cei care au cunoștințe de limba română. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-08-27 11:03:00
Vizualizari: 654
TiparesteTipareste