Ricardo Silva din Portugalia

ricardo silva din portugalia                       Ricardo Silva vine din Porto, oraş din nordul Portugaliei. Are 42 de ani, a studiat limbi străine şi a ales să se stabilească în România.

Ricardo Silva vine din Porto, oraş din nordul Portugaliei. Are 42 de ani, a studiat limbi străine şi a ales să se stabilească în România. Experienţa de la Bucureşti a început în urma dorinţei lui Ricardo de a căuta noi oportunităţi profesionale: "România a fost un fel de surpriză pentru mine. Am primit o invitaţie de a veni aici, la Bucureşti, pentru o experienţă nouă. Principalul motiv de a accepta invitaţia a fost faptul că economia Portugaliei nu traversează o perioadă prea bună. Aşadar, împreună cu alţi portughezi, am căutat oportunităţi în străinătate. Pe neaşteptate, a apărut perspectiva de a lucra în România, am fost interesat de compania care mi-a făcut propunerea, aşa că am hotărât să încerc. Am făcut o alegere bună, fiindcă diferenţele culturale între România şi Portugalia nu sunt atât de importante. Cele două ţări se aseamănă, de fapt."


Cum arată o zi obişnuită din viaţa lui Ricardo Silva? "Am un program obişnuit. Lucrez între orele 10:00 şi 19:00, de luni până vineri. Bineînţeles, cel mai adesea, zilele de lucru se reduc la activitatea de la birou. Uneori, după orele de program, particip la întâlniri cu alţi colegi străini. Am şi alte preocupări, fac sport sau merg prin cluburi cu câţiva prieteni. Mă întâlnesc şi cu alţi expaţi, fie pentru a promova limba portugheză, fie pentru a schimba idei despre experienţa fiecăruia în România."


L-am întrebat pe Ricardo care sunt locurile din Bucureşti în care îi place să-şi petreacă timpul liber şi dacă a călătorit prin România: "Îmi plac parcurile pe care le aveţi în Bucureşti, sunt mari şi frumoase. De asemenea, oamenii sunt amabili. Locul care îmi place cel mai mult, mai ales pentru arhitectura lui, este centrul vechi. Am vizitat şi alte oraşe din România. Am fost la Braşov, la Constanţa, la Vama Veche. Am vizitat, de asemenea, Sibiul şi Sighişoara. Cel mai mult mi-a plăcut Sibiul, mai ales datorită "ochilor" din acoperişuri. Acele ferestre mici par că se uită la tine mereu. Sibiul este foarte diferit de Bucureşti, este un mediu mult mai liniştit şi m-am simţit foarte bine acolo."


Ceea ce l-a impresionat cu adevărat pe Ricardo Silva a fost ospitalitatea cu care a fost întâmpinat la Bucureşti, dar şi empatia de care dau dovadă românii: "Am senzaţia că oamenii din România se aseamănă foarte mult cu cei din Portugalia, ambele popoare sunt latine şi nu există mari diferenţe nici din punct de vedere fizic. Unul dintre lucrurile pe care le-am remarcat şi pe care le apreciez foarte mult la români este faptul că voi practicaţi mult caritatea. Aţi trăit perioade dificile până în 1989, şi se pare că cei mai mulţi încă îşi mai amintesc cât de greu le-a fost. Prin urmare, astăzi poţi vedea cum oamenii îi ajută pe ceilalţi, fără ca măcar aceştia să ceară ajutorul. Este un lucru foarte frumos pentru o societate. Este un lucru pe care îl vezi mai rar în aşa-numitele ţări civilizate. Voi, românii, aveţi grijă unii de ceilalţi. Şi cred că faceţi asta fiindcă vă amintiţi cât de greu a fost în trecut. De asemenea, admir energia şi speranţa pe care le manifestă generaţia tânără cu privire la viitorul României."


Ricardo Silva crede, însă, că istoria recentă a României a influenţat şi în mod negativ comportamentele din prezent ale românilor: "Ca revers al medaliei, se simt sechelele trecutului, ale perioadei comuniste. Oamenii din România pot avea, uneori, o atitudine dificilă. Am studiat puţin din istoria voastră şi am încercat să-mi explic de ce se întâmplă asta. Mi-am dat seama că aveţi motivele voastre pentru care sunteţi aşa. Dar îmi dau seama că lucrul acesta dispare gradual şi că, din fericire, România devine -- fără a formula o jignire -- o societate mai civilizată, care nu mai este interesată doar de ea însăşi."


Ricardo Silva plănuieşte să lucreze la Bucureşti în următorii trei ani.www.rri.ro
Publicat: 2018-08-30 09:45:00
Vizualizari: 714
TiparesteTipareste