Student străin în România - Marwa Mohammed Abdullah Al-Murisi, Yemen

student străin în românia - marwa mohammed abdullah al-murisi, yemen Se numește Marwa Mohammed Abdullah AL-Murisi, se recomandă Marwa Al-Murisi, și a venit în România în anul 2015, în octombrie, ca să urmeze cursurile Facultății de Marketing, din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

 

Se numește Marwa Mohammed Abdullah AL-Murisi, se recomandă Marwa Al-Murisi, și a venit în România în anul 2015, în octombrie, ca să urmeze cursurile Facultății de Marketing, din cadrul Academiei de Studii Economice din București. "Cea mai bună prietenă a mea a făcut reclamă României. Ea a locuit foarte mult timp în România. S-a născut aici, iar apoi a plecat în Yemen. Acolo ne-am întâlnit. Dar, când s-a întors în România în clasa a X-a, mi-a zis cât de frumos e aici față de Yemen. Iar, când am căutat universități pentru a-mi continua studiile, ea mi-a zis să iau în considerare România."

            

Cum a fost la început?  "A fost foarte dificil fiindcă nu știam regulamentul de aici. A trebuit să o iau de la zero. De exemplu, trebuie să rezolvi permisul de ședere în prima lună. Nu am fost foarte informați. Deci a fost un pic dificil din punct de vedere al actelor."

 

Am întrebat-o pe Marwa Al-Murisi, studentă în România, din Yemen, dacă există diferențe între sistemul de educație din țara ei de origine și cel din România.  "Sunt diferențe majore. La universitățile din Yemen există o schemă pe care toată lumea o urmează și e un pic mai restrictivă decât cele de aici. Aici poți fi mai deschis și există o libertate de studiu. Profesorii tind să fie foarte deschiși sugestiilor și, dacă ești ambițios, ești foarte plăcut."

            

Este limba română obligatorie pentru un student în România? "Nu tocmai. Depinde în ce domeniu ai vrea să studiezi. De exemplu, dacă vrei să urmezi Facultatea de Medicină, va trebui să studiezi limba română într-un an pregătitor. Apoi, vei trece la cursurile obișnuite ale universității pe care ai ales-o și vei studia în limba română. Pe  de altă parte, în cazul meu, a fost obligatorie doar doi ani, când am urmat niște cursuri de română de bază. Am învățat lucruri foarte comune, nume de obiecte și cum să mă prezint."

 

Marwa Al-Murisi, studentă în România, din Yemen, ne-a vorbit și despre dragostea ei pentru România.  "M-am înscris la Master, International Business Management. Mă interesează să-mi extind cunoștințele în afara domeniului Marketing. M-am îndrăgostit serios de România. În al doilea an de studiu aveam de gând să mă mut din România. Am fost în Franța, dar nu m-am simțit atât de binevenită ca în România. M-am întors aici și mi-am zis că voi mai încerca. În final, m-am hotărât să-mi găsesc un loc de muncă aici și sper să mă pot stabili aici. Natura e superbă. Munții, la fel. Și, cel mai important, oamenii. Chiar dacă nu vorbești limba română, oamenii tot vorbesc cu tine în română. Iar mâncarea e absolut delicioasă. Acasă, bunica e o gurmandă și deține un restaurant. Am reușit acum să mănânc ceva diferit și e prima bucătărie europeană pe care am încercat-o. E foarte apetisantă și delicioasă."

            

 

Ați fi tentați să urmați cursurile unei universități din România? Iată un sfat din partea Marwa Al-Murisi, din Yemen, care studiază deja de trei ani aici. "Fii pregătit să fii uimit, fiindcă România merită din plin, iar oamenii sunt foarte dispuși să ajute. Nu trebuie să fii stresat că te muți în altă țară. Pe scurt: fii pregătit să fii uimit." 

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-09-06 15:00:00
Vizualizari: 1378
TiparesteTipareste