Vaccinare – informare şi dezinformare

vaccinare – informare şi dezinformare Ministerul Sănătăţii de la Bucureşti, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF răspund solidar unei campanii împotriva vaccinării

Vaccinurile utilizate în România sunt sigure şi eficiente, fiind verificate după cele mai înalte standarde de calitate existente în lume, a dat asigurări Ministerul român al Sănătăţii, ca reacţie la o campanie de dezinformare declanşată în spaţiul public şi în mediul online. Mesaje pe reţelele de socializare şi materiale tipărite, distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poştale, îi îndeamnă pe români să nu-şi vaccineze copiii. Pentru a le oferi credibilitate, autorii acestor mesaje folosesc în mod neautorizat sigle ale Ministerului Sănătăţii, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF. Ministerul Sănătăţii se delimitează ferm de campania de dezinformare referitoare la ineficienţa şi riscurile vaccinării şi avertizează că materialele distribuite conţin informaţii false, care îi pot induce în eroare pe părinţi şi pot pune în pericol sănătatea populaţiei. 


Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că vor fi făcute demersurile legale pentru ca toţi cei vinovaţi să răspundă pentru faptele lor. Într-o reacţie similară, UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că asigurarea accesului universal la imunizare este mai importantă ca niciodată, din cauza epidemiei de rujeolă care afectează mai multe ţări europene. Cele două organisme internaţionale sunt îngrijorate că, în România, rata de vaccinare împotriva rujeolei este cu mult sub pragul de 95%, care asigură protecţie pentru întreaga comunitate. UNICEF şi OMS precizează că vor continua să colaboreze cu Ministerul Sănătăţii pentru a se asigura că părinţii primesc toate informaţiile şi înţeleg beneficiile vaccinurilor, precum şi riscurile bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. 


"Este inacceptabil că, în prezent, copiii mor din cauza rujeolei, în condiţiile în care este disponibil un vaccin eficient şi sigur", spun UNICEF şi OMS, potrivit cărora, alegând imunizarea, părinţii protejează sănătatea copiilor şi contribuie la protejarea sănătăţii celor din jur. În ultima săptămână din august, în România, au fost confirmate peste 80 de noi cazuri de rujeolă, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Potrivit sursei, numărul total de cazuri a depăşit 15000, din care 59 de decese. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi, boala este mortală. În opinia experţilor, costurile prevenţiei prin vaccinare ar fi fost cu mult mai scăzute decât preţul tratamentului bolnavilor de rujeolă, boală care a devenit endemică în România. Specialiştii susţin că îmbolnăvirile şi decesele ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi îndeplinit Calendarul Naţional de Vaccinări pentru copii şi pentru adulţi în proporţie de peste 95% din populaţie, conform recomandărilor OMS. Tot ei pledează pentru interzicerea accesului în colectivitate al copiilor şi adolescenţilor nevaccinaţi.


www.rri.ro
Publicat: 2018-09-06 11:30:00
Vizualizari: 1636
TiparesteTipareste