Biserica fortificată Hărman

biserica fortificată hărman Ajungem azi în Hărman sau Huntschprich în dialectul săsesc, în traducere Muntele Mierii. Este un sat mic și liniștit, aflat în centrul României, la circa zece km de Brașov.

Ajungem azi în Hărman sau Huntschprich în dialectul săsesc, în traducere Muntele Mierii. Este un sat mic și liniștit, aflat în centrul României, la circa zece km de Brașov. Cel mai impresionant obiectiv de aici este biserica fortificată din centru, o adevărată cetate, foarte bine conservată, ridicată în secolul al XII-lea.  In secolul al XV-lea comunitatea a avut o tentativa de a transforma stilul bisericii evanghelice din romanic în gotic, însă lucrările s-au oprit la supraetajarea turnului-clopotniță, care, având 32 de metri, devenea cel mai înalt din Țara Bârsei.

            

Ghidul nostru de azi este Dan Ilică-Popescu, custodele cetății. "Când te apropii de cetate, vezi de departe turnul bisericii. E foarte important, fiindcă mai există încă patru turnulețe în jurul celui principal. Este ceva foarte rar întâlnit la bisericile din sate, fiindcă asta reprezenta dreptul de a pedepsi cu moartea în localitatea respectivă. Este un aspect rar întâlnit în localitățile mici. Cu cât te apropii mai mult de cetate, vezi ziduri masive și șanțul de apă, care, inițial, înconjura complet cetatea. Era un mod de apărare în Evul Mediu. Intrarea se face printr-un tunel construit după anul 1800. La început, peste șanțul cetății, în locul tunelului, era un pod care se putea ridica. Intrarea se face prin prima poartă de stejar, care se mai păstrează. Mai erau și alte trei porți."


Țăranii nu aveau pregătire militară și se bazau mai mult pe construcția în sine a cetății, explică Dan Ilică-Popescu, custodele cetății Hărman. "Aveau patru porți până la intrarea în curte. Din curte, se vede biserica masivă, cu căsuțe pentru localnicii din comunitate, ceva inedit în Țara Bârsei. Acestea au fost construite lângă biserică. Din păcate, s-au păstrat doar căsuțele din partea de sud. În prezent, au devenit muzee: un muzeu cu o parte din portul săsesc și o școală veche în care, pentru cei vorbitori de limbă germană, e interesant să mai audă dialectul care se vorbește aici. Noi oferim ghidaj vizitatorilor în limbile română, germană sau engleză. Avem și un ghid informativ cu descrierea cetății și a obiectelor din muzee în mai multe limbi: română, germană, italiană, spaniolă, franceză, ebraică. Avem în pregătire versiunile în poloneză și rusă. Încercăm să acoperim cât se poate de mult."


Am aflat de la Dan Ilică-Popescu, custodele cetății Hărman, că turiștilor li s-a părut foarte interesantă capela cu pictura din secolul al XV-lea, în culori încă foarte bine păstrate. Însă un element deopotrivă interesant este orologiul cu un singur arătător, care indică orele și care datează din secolul al XVI-lea. "Există tot felul de evenimente culturale în zonă, în toate bisericile din Țara Bârsei. În lunile iulie și august, în fiecare sâmbătă și duminică, sunt concerte de orgă. Merită să vii la un asemenea concert și să asculți orga. Acustica e fenomenală. Eu aștept cât mai mulți vizitatori, din cât mai multe țări, să vină să descopere meleagurile românești și bisericile săsești, biserica noastră, să ia parte la un concert de orgă, să vină la noi, fiindcă nu vor pleca dezamăgiți.


Rubrică realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, prin programul Diversitate şi patrimoniu cultural prin prisma mass-media, Biserici şi cetăţi fortificate în judeţele Braşov şi Sibiu.


www.rri.ro
Publicat: 2018-09-08 11:16:00
Vizualizari: 645
TiparesteTipareste