Închiriază biciclete pe mobil!

Închiriază biciclete pe mobil! V-ar interesa să scurtaţi perioadele de aşteptare în traficul bucureştean şi. eventual, pentru un cost de sub 2 lei pentru 30 de minute să puteţi lua o bicicletă, de pe undeva, de prin oraş, pentru ca mai apoi să o lăsaţi altui doritor?

V-ar interesa să scurtaţi perioadele de aşteptare în traficul bucureştean şi. eventual, pentru un cost de sub 2 lei pentru 30 de minute să puteţi lua o bicicletă, de pe undeva, de prin oraş, pentru ca mai apoi să o lăsaţi altui doritor, atunci când aţi terminat drumul pe care îl aveaţi de făcut?


Dacă ideea vă surâde, să ştiţi că sistemul a fost introdus din această vară în Bucureşti. Ape Rider powered by Pegas este denumirea aplicaţiei pe care v-o puteţi instala pe mobil, pentru ca mai apoi să pedalaţi cât doriţi.


La momentul lansării, 2.000 de biciclete au fost disponibile prin sistemul propus de Ape Rider, în funcție de cerere urmând ca numărul acestora să fie suplimentat pentru București și apoi pentru restul țării. Cele 2.000 de biciclete permit monitorizare prin GPS, ceea ce înseamnă că în orice moment se știe unde se află fizic oricare dintre ele. De asemenea, toate bicicletele sunt dotate cu senzori de mișcare, principalul atribut al sistemului antifurt.


Ne-a spus mai multe, Andrei Botescu, responsabil cu reinventarea mărcii Pegas:  "Ape Rider este un serviciu de bike-sharing dockless, adică fără staţii, care încearcă să ofere un plus de mobilitate în oraş, într-un mod ecologic şi adaptat cerinţelor moderne ale oraşului. Ideea a fost a mea şi adaptată după tendinţe internaţionale. De exemplu, în Asia sunt o sută de milioane de astfel de biciclete, curent ce a crescut pe parcursul unui an şi s-a răspândit şi în SUA şi în Europa. În marile oraşe au apărut astfel de sisteme, iar noi ne-am propus să concurăm cu aceşti provideri de servicii, oferind servicii de mai bună calitate decât ei, urmând ca şi noi să mergem în alte oraşe din alte ţări ale lumii."


Am aflat că utilizarea aplicaţiei este extrem de simplă. Ce trebuie să facă cel interesat să beneficieze de o astfel de bicicletă? Track: "Îşi pot face cont pe aplicaţia Ape Rider prin descărcarea aplicaţiei de pe App Store sau Google Play, se transferă o taxă de activare de 20 de lei (aproximativ 4 euro), iar apoi costă 1,9 lei pe jumătate de oră."


Odată cu instalarea propriu-zisă a aplicației, este nevoie de înregistrarea utilizatorului cu card bancar. Apoi, se blochează suma de 69 lei pentru eventualele daune, sumă care se restituie în momentul în care se renunță la aplicație. În pasul următor, o hartă a bicicletelor disponibile și a parcărilor virtuale se încarcă pe telefon, devenind foarte simplu să găsești bicicleta Ape Rider, atunci când ai nevoie de ea. În plus, vă puteţi rezerva cea mai apropiată bicicletă Ape Rider, blocând astfel împrumutul ei de către altă persoană. Am mai aflat că deblocarea bicicletei se face prin scanarea QR codului care se găsește disponibil pe bicicletă, iar încheierea cursei se face prin închiderea manuală a sistemului de securizare aflat la roata din spate.


Aplicaţia a fost lansată în luna mai anul acesta aşa că se află încă în faza de testare, după cum ne-a spus Andrei Botescu:  "Este primul an, este în fază de test, pe toată suprafaţa Bucureştiului. Aşa putem să progresăm şi să avem o aplicaţie foarte solidă, urmând ca anul viitor să suplimentăm numărul de biciclete şi în Bucureşti, dar am primit cereri şi din partea altor oraşe mari din ţară: Iaşi, Timişoara, Constanţa."


Un start-up foarte curajos, după cum ne-a povestit interlocutorul nostru, care ne-a mărturisit că dificultăţile cele mai mari sunt legate de furturile de biciclete, chiar dacă sistemul foarte performant al lor face ca imediat să poată fi descoperite şi a adăugat: "În continuare am dori să ne dezvoltăm sistemul software şi de tracking foarte bine, vrem să oferim o variantă de detecţie a bicicletelor şi pentru retail, adică pentru biciclete personale şi vrem să ajungem în scurt timp să oferim biciclete electrice în sistemul bikesharing, cu autoregenerare, adică să se încarce din mers, să nu fie nevoie să le încarci prin încărcător cu fir."


Există aplicaţia şi în limba engleză şi urmează să apară şi în alte limbi, pe măsură ce sistemul Ape Rider powered by Pegas intră în oraşe din Europa, Belgia, UK, unde iniţiatorii proiectului speră să ajungă chiar din primăvara viitoare.Inițiatorii proiectului se așteaptă ca, până la sfârșitul anului, să aibă peste 100.000 de utilizatori Ape Rider, venind în sprijinul rezolvării unei probleme majore de mobilitate urbană: traficul deosebit de aglomerat.


Andrei Botescu a lansat o invitaţie: "Îi invit pe toţi ascultătorii să descarce aplicaţia Ape Rider de pe App Store sau Google Play şi să încerce să se mai bucure de aceste zile frumoase de toamnă, să meargă cu bicicleta, să vadă că o poate lăsa aproape oriunde, sunt opt sute de parcări virtuale şi să aibă experienţa mersului în oraş fără problema traficului."


În București, exista deja un sistem de bike sharing, însă cu stații automatizate de parcare fixe.


Cu aceste sisteme, Bucureștiul se află între primele zece orașe europene care se aliniază la acest trend global dedicat sistemelor alternative de transport, non-invazive pentru orașe și natură. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-09-11 15:00:00
Vizualizari: 743
TiparesteTipareste