Compensaţii pentru pierderile cauzate de pesta porcină africană

compensaţii pentru pierderile cauzate de pesta porcină africană Autorităţile române solicită Comisiei Europene sprijin în procesul de reducere a efectelor epidemiei de pestă porcină africană.

În România, pesta porcină africană evoluează în peste 200 de localităţi din 12 judeţe. Sunt în jur de 900 de focare, cele mai multe în sud-est. Virusul este prezent şi în 3 judeţe din zona nord-vestică, acolo unde a fost confirmat pentru prima oară, în urmă cu un an. Boala nu poate fi tratată şi impune sacrificarea tuturor animalelor din gospodăriile şi fermele afectate. Au fost eliminaţi sute de mii de porci. Nu există risc de îmbolnăvire pentru oameni, însă impactul economic şi social al răspândirii bolii se simte deja. Pentru destule gospodării mici, creşterea porcilor asigură subzistenţa. Pe de altă parte, sute de oameni angajaţi la mari crescătorii şi abatoare au fost concediaţi după sacrificarea animalelor. Ca o măsură reparatorie, guvernul a decis ca oamenii disponibilizaţi să primească, pe lângă indemnizaţia de şomaj, o compensaţie neimpozabilă de circa 100 de euro, timp de maxim jumătate de an. 


Executivul a solicitat el însuşi sprijin financiar din partea Comisiei Europene pentru reducerea impactului pe care îl are pesta porcină africană asupra agriculturii româneşti. Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a avut, joi, discuţii pe acest subiect cu primul ministru Viorica Dăncilă şi cu ministrul de resort, Petre Daea. Datele prezentate de comisarul Hogan indică faptul că trei sferturi din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România. Este motivul pentru care Bucureştiul şi Bruxelles-ul lucrează împreună pentru a vedea ce trebuie făcut în privinţa serviciilor de supraveghere, detecţie şi control, a spus Phil Hogan. Stoparea producţiei din cauza implementării programului legat de pesta porcină aduce mari prejudicii economice şi de aceea autorităţile de la Bucureşti vor solicita executivului comunitar ajutor financiar pentru fermierii afectaţi. În alt plan, ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunţat că România şi Bulgaria - ţară vecină la sud, lovită la rândul ei de epidemie - au în vedere înfiinţarea unui centru de cercetare pentru pesta porcină africană. Cercetarea trebuie să ajungă la originea bolii şi să găsească soluţii, în aşa fel încât costurile să fie reduse, iar reuşita eradicării să fie deplină, a afirmat ministrul Agriculturii. 


Pe de altă parte, Serviciul Român de Informaţii a informat că a transmis autorităţilor competente, centrale şi locale, încă din iunie 2016, date despre pericolul apariţiei pestei porcine africane la graniţă. Au existat peste 130 de informări pe această temă de atunci şi până în luna august a acestui an, a precizat principalul serviciu secret. De asemenea, SRI a informat şi despre riscul unui alt virus care poate apărea în România şi care, de această dată, ar putea afecta rumegătoarele mici. Dezvăluirile oferă muniţie suplimentară celor care, în frunte cu preşedintele şi opoziţia de dreapta, au criticat aspru guvernul PSD - ALDE pentru modul în care a gestionat criza provocată de pesta porcină africană.


www.rri.ro
Publicat: 2018-09-14 11:44:00
Vizualizari: 103
TiparesteTipareste