Retrospectiva săptămânii 09.09 - 15.09.2018

retrospectiva săptămânii 09.09 - 15.09.2018 Sumar: Moţiune simplă împotriva ministrului de Interne / Vizite la nivel înalt în România / Virusul pestei porcine africane câştigă teren / Un nou an şcolar în România / Referendum în favoarea familiei tradiţionale

Moţiune simplă împotriva ministrului de Interne

Scandalul generat de modul în care jandarmii au reacţionat la manifestaţia antiguvernamentală din 10 august, de la Bucureşti, este departe de a se stinge. Deputaţii au respins, în prima parte a acestei săptămâni, moţiunea simplă depusă de PNL, de opoziţie, împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan. Liberalii îi cereau demisia pentru modul în care a fost gestionată intervenţia jandarmilor, pe care o consideră excesivă, şi pentru imaginea creată României în plan extern. Carmen Dan a explicat că mitingul din 10 august a fost tratat ca o manifestaţie cu risc asupra ordinii publice, iar intervenţia a fost una legală. Precizările ministrului de Interne continuă să fie, însă, departe de a-i convinge pe reprezentanţii opoziţiei. De cealaltă parte, PSD, principala formaţiune din coaliţia la putere, a cerut instituţiilor statului să investigheze urgent informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o posibilă finanţare externă a protestelor de stradă şi premeditarea acţiunilor violente din acea zi. Între timp, Parchetul Militar continuă ancheta privitoare la intervenţia din 10 august a forţelor de ordine. Circa 770 de persoane care au avut de suferit au depus plângeri penale.


Vizite la nivel înalt în România

Săptămâna care se încheie a fost jalonată de o serie de vizite, la nivel înalt, la Bucureşti. În perspectiva preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru din 2019, premierul Olandei, Mark Rutte, a avut discuţii atât cu omologul Viorica Dăncilă, cât şi cu preşedintele ţării, Klaus Iohannis, care a reiterat că România doreşte să adere cât mai repede la spaţiul Schengen. Relaţia cu Olanda - a mai spus şeful statului - are o importantă componentă economică, dar şi una socială, în contextul în care aproximativ 30.000 de români trăiesc în această ţară. Klaus Iohannis şi Mark Rutte au convenit, totodată, că, deşi opiniile ţărilor lor nu coincid în toate dosarele, ambele lucrează la consolidarea Uniunii Europene. Pe de altă parte, în vizită la Bucureşti a fost şi premierul Slovaciei, Peter Pellegrini, prilej pentru premierul Viorica Dăncilă să declare, între altele, că România va acorda, pe perioada cât va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, o atenţie prioritară avansării negocierilor cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027. În plan bilateral, a fost semnat un protocol de cooperare în domeniul inspecţiei muncii, de care vor beneficia lucrătorii români angajaţi pe piaţa muncii din Slovacia, şi un program de cooperare în domeniul educaţiei, prin care este extinsă cooperarea deja existentă. În fine, să amintim că, săptămâna aceasta, în Capitală s-au reunit, informal, miniştrii de Externe din România, Polonia şi Turcia, Teodor Meleşcanu, Jacek Czaputowicz şi Mevlut Cavuşoglu, pentru o Trilaterală pe teme de securitate, a cincea în acest format.


Virusul pestei porcine africane câştigă teren

Pesta porcină africană evoluează în România. Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, peste 200 de localităţi din 12 judeţe sunt afectate, iar numărul focarelor este de aproape 900, inclusiv în exploataţii comerciale. Au fost eliminaţi, până acum, peste 232 de mii de porci afectaţi de boală. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă care prevede că fiecare angajat din fermele afectate de pesta porcină, care şi-a pierdut locul de muncă, va primi o compensaţie financiară timp de maximum şase luni. Comisarul europeanpentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, în vizită la Bucureşti, a precizat că 75% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România. El a declarat că la nivelul Comisiei se are în vedere acordarea unui sprijin financiar pentru a ajuta pe fermierii afectaţi. Serviciul Român de Informaţii a avertizat că în România există pericolul unui alt virus care, de data aceasta, ar putea afecta micile rumegătoare: ovine şi caprine.


Un nou an şcolar în România

Aproape 3 milioane de elevi din toată România au început, luni, şcoala ... cu bune şi cu rele. Probleme sunt multe şi vechi: şcoli nerenovate, fără autorizaţie sanitară sau de incendiu, manuale cu greşeli şi copii din ce în ce mai puţini. Chiar şi aşa, rămâne, ca întotdeauna, bucuria elevilor de a se întoarce din nou în bănci după o lungă vacanţă de vară, de a-şi întâlni camarazii şi profesorii, de a-şi dezvolta aptitudinile şi completa cunoştinţele. A devenit o tradiţie ca autorităţi la cel mai înalt nivel să onoreze cu prezenţa lor elevi şi cadre didactice. Preşedintele Klaus Iohannis a ales să fie prezent la Colegiul Naţional Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia (centru), instituţie de tradiţie care, anul viitor, va împlini 100 de ani de activitate. În celălalt capăt al ţării, la Constanţa, pe malul Mării Negre, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a participat la festivitatea organizată cu ocazia reînfiinţării Colegiului Naţional Militar "Alexandru Ioan Cuza", după o pauză de 20 de ani.


Referendum în favoarea familiei tradiţionale

Un referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie urmează să fie organizat pe 7 octombrie, după ce Senatul a adoptat, săptămâna aceasta, în calitate de Cameră decizională, un proiect de lege în acest sens. Potrivit textului, revizuirea Constituţiei prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. Decizia organizării referendumului are la bază o iniţiativă cetăţenească prin care au fost strânse trei milioane de semnături din toată ţara. Semnată inclusiv de reprezentanţi ai cultelor din România, iniţiativa este similară celor din anii trecuţi din Croaţia şi Slovenia. Asociaţia ACCEPT, care apără drepturilor minorităţilor sexuale, a reacţionat, afirmând că, votul din Senat reprezintă o încălcare a dreptului la viaţă privată şi de familie, unul inalienabil ce aparţine tuturor persoanelor, indiferent de gen şi orientare sexuală.


www.rri.ro
Publicat: 2018-09-15 11:00:00
Vizualizari: 85
TiparesteTipareste