Summit cu miză complexă, la Bucureşti

summit cu miză complexă, la bucureşti Iniţiativa celor Trei Mări s-a maturizat politic şi conceptual şi toate condiţiile sunt îndeplinite pentru a începe proiecte concrete, este convingerea exprimată de şeful statului român, Klaus Iohannis.

"Iniţiativa celor Trei Mări s-a maturizat politic şi conceptual şi toate condiţiile sunt îndeplinite pentru a începe proiecte concrete" - este convingerea exprimată de şeful statului român, Klaus Iohannis, la summitul care a reunit, în această săptămână, la Bucureşti, înalţi demnitari şi responsabili europeni şi americani, între aceştia numărându-se preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sau Rick Perry, secretarul SUA pentru Energie. Proiecte economice pentru dezvoltarea zonei dintre Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră s-au aflat în prim-planul întâlnirii de două zile din capitala României a Iniţiativei celor Trei Mări - o platformă politică flexibilă, care include cele 12 state membre UE aflate între cele trei mări amintite: Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. 


Scopul summitului a fost acela al realizării unor progrese concrete pentru creşterea interconectivităţii în regiune în trei domenii principale - energie, transporturi şi digital. "Iniţiativa are potenţialul de a facilita o interconectivitate sporită în Europa Centrală şi de Sud-Est, de a intensifica relaţiile economice şi comerciale şi fluxurile de investiţii din regiune şi cu alţi parteneri din comunitatea euroatlantică. Prin urmare, suntem avocaţi ai contribuţiei acestei iniţiative la consolidarea generală a Uniunii Europene şi a relaţiei transatlantice", a punctat preşedintele Iohannis. La această întâlnire s-a venit cu proiecte, iar fiecare şi-a pledat cauza. 


Invitat la Radio România, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a explicat: "Summit-urile sunt precum cuptorul cu microunde, ele nu gătesc mâncarea. Acolo aduci o mâncare care e pregătită, o aduci, o încălzeşti, o răceşti, dar nu o găteşti acolo. Nu se întâlnesc oameni la summit şi le vine o idee brusc şi încep să facă o construcţie enormă. Ei vin acolo cu proiecte. Sigur, caută oportunităţi, dar caută oportunităţi în interiorul unor proiecte pe care deja le gândesc. Acolo e marea discuţie de fapt, cine a pregătit înainte mâncarea care se aduce la summit? A pregătit-o bine, a pregătit-o coerent, e o mâncare apetisantă, poate să fie asumată de toată lumea? Astea sunt de fapt mizele unor asemenea summit-uri." 


Iniţiativa celor Trei Mări a fost lansată în 2015 în ideea ca Europa Centrală să devină coloana vertebrală a unei Europe solide, pe baza a trei piloni - convergenţă economică şi coeziune pe plan european şi o legătură transatlantică puternică, a amintit preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar Kitarovic. Şefa statului croat - cea care a lansat Iniţiativa, acum trei ani, împreună cu omologul său polonez Andrzej Duda - a amintit că pentru prima dată, în cadrul reuniunii de la Bucureşti, are loc şi un forum de afaceri. Securitatea energetică rămâne o precondiţie pentru implementarea inovării şi pentru creşterea potenţialului comun, s-a subliniat la Bucureşti. 


Ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, Austria va încerca sa finalizeze pachetul UE privind energia curată, a menţionat Alexander van der Bellen, preşedintele acestei ţări, care va preda acest mandat României, la 1 ianuarie 2019. "Scopul nostru comun trebuie să fie asigurarea securităţii energetice pentru toţi cetăţenii europeni, iar pentru aceasta este nevoie de diversificarea surselor de energie, precum şi a rutelor de transport. Avem nevoie de amândouă", a apreciat preşedintele Austriei. 


Cât de important este un astfel de summit? Din nou, Dan Dungaciu:  "E important acest summit, indiscutabil, ca o potenţialitate. Summitul îţi oferă o posbilitate ca lucruri care te interesează pe tine ca ţară şi pe tine ca ţară membră NATO şi a Uniunii Europene să le concretizezi într-un fel sau altul. În al doilea rând, eu aş spune că suntem într-o iniţiativă care a fost dezvoltată de actori cu interese majore pe axa economică nord-sud. Lucrurile care se discută, lucrurile semnificative, de la reţele de infrastructură, transport sau energetice sunt pe Axa nord-sud, o axă care e importantă, dar aş spune că nu e cea mai importantă din perspectiva României, care, dacă era să creeze un proiect regional şi un proiect european, trebuia să creeze un proiect pe Axa est-vest. De ce? Pentru că miza principală, astăzi, a României este să se interconecteze, să se conecteze cu actorii occidentali. Astăzi a devenit foarte limpede că nu e atât de important să ai resurse cât să fii hub. Deci, Germania, Turcia, Ungaria nu sunt posesori de resurse energetice, dar sunt, de pildă, hub-uri regionale foarte semnificative şi devin din ce în ce mai importante. Ei, România cu asta trebuie să se conecteze, la asta trebuie să aspire." 


Iniţiativa celor Trei Mări vine în sprijinul obiectivului comun al Uniunii Europene de a apropia Estul şi Vestul Europei, a punctat un alt aspect comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, la forumul de afaceri organizat în marja summitului.


www.rri.ro
Publicat: 2018-09-21 14:08:00
Vizualizari: 875
TiparesteTipareste