Iniţiativa privind hidrogenul, parte a Pachetului european privind energia curată

iniţiativa privind hidrogenul, parte a pachetului european privind energia curată "Preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene a propus o iniţiativă privind hidrogenul pe care statele membre au aprobat-o şi au semnat-o"

"Preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene a propus o iniţiativă privind hidrogenul pe care statele membre au aprobat-o şi au semnat-o" a declarat Elisabeth Koestinger, care prezidează în acest semestru reuniunile miniştrilor energiei din Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut la Linz, oraşul austriac care a găzduit în această săptămână reuniunea informală a miniştrilor energiei din statele membre, reuniune la care a participat şi comisarul european pentru energie Miguel Arias Canete. 


După ce preşedinţia bulgară a gestionat cu succes trei dosare importante în domeniu, referitoare la energia regenerabilă, eficienţa energetică şi guvernanţa energetică, a venit rândul preşedinţiei austriece să propună această iniţiativă privind hidrogenul ca parte a Pachetului privind energia curată, pachet care reprezintă o prioritate pentru preşedinţia austriacă. Hidrogenul este o formă de energie regenerabilă pe care ne putem baza atunci când nu putem utiliza energia eoliană, solară sau pe cea a apei. Deloc întâmplător, reuniunea de două zile a miniştrilor energiei a fost organizată la Linz, oraş unde se construiește una dintre cele mai moderne uzine de producere a hidrogenului din Europa. 


La finalul reuniunii, comisarul european pentru energie Miguel Arias Canete, a declarat: "Am avut o scurtă conferinţă la nivel foarte înalt privind tehnologiile inovative care a inclus lansarea "Iniţiativei hidrogenului" pe care Comisia o salută călduros. Acesta este un important pas pentru că tehnologia sustenabilă a hidrogenului are un mare potenţial pentru decarbonizarea multor sectoare, precum industrie şi transporturi, şi contribuie la securitatea pe termen lung a Europei. ... Iniţiativa privind hidrogenul subliniază întradevăr necesitatea de a accelera utilizarea mai largă a tehnologiilor bazate pe hidrogen, oferind sprijin pentru creşterea competitivităţii Uniunii Europene. Suntem convinşi că Uniunea europeană va fi în fruntea transformării sustenabile a sectorului energiei ca un lider internaţional al tehnologiilor curate."


Prin lansarea iniţiativei privind hidrogenul, guvernele statelor membre sunt invitate să-şi intensifice eforturile ]n domeniul cercetării, în special cele legate de modalităţile de stocare. Hidrogenul poate fi utilizat în reţelele de gaz metan sau drept carburant pentru mijloacele de transport. De altfel, Germania, care a dezvoltat astfel de tehnologii, a pus duminica trecută în circulaţie un tren care utilizează pile de combustie ce transformă hidrogenul şi oxigenul în energie pentru motoarele electrice ale locomotivei care poate atinge 140 de km pe oră. Cea mai mare provocare din domeniul transporturilor ar fi transformarea flotei de peste 6 milioane de autocamioane din Uniunea Europeană din modele cu motoare pe bază de motorinã în modele electrice sau care funcţionează cu hidrogen. Chiar dacã reprezintã mai puţin de 5% din totalul vehiculelor rutiere, camioanele sunt responsabile pentru 22% din emisiile poluante în sectorul european al transporturilor.



www.rri.ro
Publicat: 2018-09-20 09:24:00
Vizualizari: 569
TiparesteTipareste