Jurnal românesc - 25.09.2018

jurnal românesc - 25.09.2018	Una din principalele probleme a românilor care pleacă în străinătate la studii sau la muncă e faptul că nu se informează, a declarat, marţi, secretarul de stat din cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni, Veaceslav Şaramet.

Una dintre principalele probleme ale românilor care pleacă în străinătate la studii sau la muncă e faptul că nu se informează, a declarat, marţi, secretarul de stat din cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni, Veaceslav Şaramet, prezent la Zalău în cadrul campaniei 'Informare acasă! Siguranţă în lume'. El a adăugat că ministerul pe care îl reprezintă derulează, în prezent, aceasta campanie care are ca scop tocmai informarea românilor care intenţionează să meargă la muncă sau la studii în străinătate. “Încercăm să venim cu nişte recomandări clare, astfel încât atunci când românii merg în orice stat să nu devină victime ale diferitelor abuzuri, de muncă, sexuale şi aşa mai departe”, a precizat Veaceslav Saramet.

El a amintit ca sunt comunităţi importante de români in strainatate: peste un milion de români în Italia si aproape un milion în Spania. Demnitarul a mentionat, de asemenea, şi alte comunităşi, între care cele din Marea Britanie, SUA. Secretarul de stat s-a întâlnit, marţi, la Zalău, cu reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale din Sălaj pentru a le transmite informaţiile pe care cetăţenii români trebuie să le ştie în momentul în care aceştia hotărăsc să plece din ţară.

 

Consiliul Județean Vaslui, prin Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul”, organizează Ediţia I a Concursului de creaţie literară în limba română „Treptele devenirii noastre”, finanțat de către Ministerul Culturii și Identităţii Naţionale. Potrivit BucPress, concursul are drept reper emblematic sărbătorirea Centenarului Unirii şi îşi propune stimularea actului creativ şi întărirea sentimentului de apartenenţă la cultura românească a creatorilor din România, Republica Moldova şi Ucraina. Concursul se va desfășura pe două categorii: elevi şi adulţi. Lucrările pot cuprinde atât creaţii în proză, cât şi poezie, scrise în limba română, având în centrul atenţiei Centenarul Marii Uniri. Până pe 30 decembrie, lucrările premiate vor fi tipărite, iar fiecare câștigător va primi gratuit un volum. 

 

Pe 28 şi 29 septembrie, la Rădăuţi şi Cernăuţi se vor desfăşura lucrările celei de a XXVI-a sesiuni anuale de referate şi comunicări ştiinţifice, organizată de colaboratorii Institutului „Bucovina” din  Rădăuţi al Academiei Române, în parteneriat cu Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. În prima zi, la Galeria de Artă din Rădăuţi  vor fi prezentate peste 20 de comunicări  ,,BUCOVINA ŞI BUCOVINENII. UN SECOL DE LA MAREA UNIRE”. La lucrările conferinţei vor participa şi oameni de ştiinţă din Polonia şi din Germania. Comunicările ştiinţifice susţinute de conferenţiari vor cuprinde o arie tematică deosebit de largă din istoria social-politică şi cultural-ştiinţifică a Bucovinei.

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a primit-o, recent, în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Doamna Isabel Rauscher, ambasadorul Austriei în România. În cadrul dialogului, au fost abordate subiecte importante, precum situaţia dificilă din Siria, problema migraţiei în Europa, schimbările sociale şi culturale ale continentului. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh a menţionat faptul că la Viena se construieşte cea de-a treia biserică ortodoxă românească menită să slujească nevoilor numeroasei comunităţi româneşti din capitala Austriei.


www.rri.ro
Publicat: 2018-09-25 11:22:00
Vizualizari: 663
TiparesteTipareste