Info Business

info business Cuantumul taxelor pe care companiile din România le plătesc în preţul benzinei este de 52% din totalul tarifului, respectiv de 48% la motorină.

Cuantumul taxelor pe care companiile din România le plătesc în preţul benzinei este de 52% din totalul tarifului, respectiv de 48% la motorină. România se află, astfel, între ţările cu cel mai ridicat nivel al taxelor pe acest segment, reiese din datele unui studiu de specialitate. La nivel european, taxele reprezintă 59% din costul carburanţilor din petrol, comparativ cu 50% media la nivel mondial. Conform cercetării, nivelurile de taxe de la nivel european sunt mai mari decât în alte economii majore, inclusiv din SUA şi Japonia.


Ca exemple din alte state, este amintită Marea Britanie, unde taxele urcă până la 60% din costul pentru motorină, în vreme ce în Germania această valoare este de 53% din cost.


În septembrie 2018, Ministerul Finanţelor Publice de la Bucureşti a propus posibilitatea eliminării supra-accizei la combustibil. Cu doar un an înainte, mai exact în septembrie 2017, Guvernul majorase acciza pentru combustibili, măsura generând, însă, venituri mai mici decât se estima.


Menţionată de Agerpres, Camelia Dobre, managing partner în cadrul firmei care a efectuat studiul, susţine că: "Taxele mari la carburanţi afectează aproape toate întreprinderile şi, în cele din urmă, pot împiedica creşterea economică în România. Propunerea ministrului Eugen Teodorovici de a elimina supra-acciza la combustibili ar putea fi utilă pentru companiile din România. Aşa cum arată şi studiul nostru, acestea deja plătesc în medie costuri mai mari sub formă de taxe din preţul carburanţilor comparativ cu majoritatea concurenţilor lor internaţionali."


În aceste zile, oficiali din Ministerul român al Agriculturii discută cu Comisia Europeană despre despăgubirile pe care România le poate primi pentru pagubele cauzate de pesta porcină africană.


Potrivit datelor prezentate zilele trecute de Ministrul Agriculturii, Petre Daea, despăgubirile au fost date în cazul a peste 4.000 dintre cele 6.000 de dosare autorizate, în total fiind vorba despre 71 de milioane de lei, aproximativ 15 milioane de euro. Demnitarul român a declarat: "Aceste dosare se realizează la faţa locului, în faţa proprietarului căruia i s-a luat porcul respectiv, apoi urmează un traseu al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare, responsabilă din acest punct de vedere. Ei iau banii, ei distribuie aceste sume către cei afectaţi. Este vorba despre fonduri naţionale acum şi apoi europene."



www.rri.ro
Publicat: 2018-09-27 10:50:00
Vizualizari: 661
TiparesteTipareste