Preţul carburanţilor în România

preţul carburanţilor în românia Datorită faptului că taxele pe care le plătesc companiile din România pentru benzină și motorină sunt mari asta se reflectă și în prețurile pe care conducatorii auto le găsesc la pompă.

Datorită faptului că taxele pe care le plătesc companiile din România pentru benzină și motorină sunt mari asta se reflectă și în prețurile pe care conducatorii auto le găsesc la  pompă. România e în Topul 10 al statelor cu cele mai mari taxe pe acest segment. In Romania litrul de benzină a ajuns la proape 6 lei la multe staţii din ţară ( 1,27 euro), cu peste 10% mai mare decât anul trecut. Preţul motorinei a ajuns la 5,89 lei,  (1,241 euro pe litru).  Ministerul Finanţelor Publice a propus în această lună posibilitatea eliminării supra-accizei la combustibil, după ce, în urmă cu exact un an, Guvernul a majorat acciza pentru combustibili, măsură care a dus la venituri mai mici decât se estima.


In cazul maşinilor electrice,în prezent,  pe străzile din România circulă peste 1.000 de astfel de maşini și sunt instalate peste 500 de stații de încărcare,dintre care peste 250 de stații sunt publice. Interesul pentru autoturismele "verzi" (electrice şi hibride) creşte în România, mai ales pe fondul stimulentelor acordate prin Programul 'Rabla Plus'. Bucureștiul este orașul cu cele mai multe stații de încărcare electrice din România: peste 100. În Romania găsim următoarele categorii de stații de încărcare pentru mașinile electrice instalate și funcționale: la dealerii auto ai căror producători au în gamă mașini electrice (BMW, Renault, Porsche România, AutoKlass etc), în clădiri de birouri,   în incinta complexelor comerciale, la stâlpi de iluminat (în Brașov și Constanța), în curtea companiilor (ENEL și altele), la benzinării clasice (la OMV Băneasa, Socar, unele benzinării Rompetrol),  la restaurante (Taverna Sârbului din București) şi  la hoteluri (în Poiana Brașov de exemplu). Pentru a le vedea și a le gasi, un șofer cu o mașină electrică poate folosi aplicaţia plug share - un fel de hartă interactivă a tuturor stațiilor de încărcare disponibile nu doar în București, sau în România, ci în întreaga lume. Aplicația este accesibilă pe orice terminal, de la desktop, laptop, tabletă și până la telefon. Aplicaţia plug Share împarte stațiile de încărcare în patru categorii. Astfel, cu verde apar stațiile publice, cu galben apar stațiile speciale de încărcare rapidă, iar cu albastru apar stațiile rezidențiale care sunt disponibile și celor din exterior, acestea din urmă fiind cele mai puține din total. De asemenea, cu gri apar stațiile de încărcare ocupate la momentul respectiv.Două noi staţii de alimentare pentru automobilele electrice vor fi date în funcţiune în această toamnă la Cluj. În acest moment, în Cluj-Napoca, există 8 staţii de încărcare a maşinilor electrice.


De la 1 ianuarie 2019, proprietarii sau administratorii de spații comerciale sau birouri care detin mai mult de 100 de locuri de parcare vor fi obligați  să instaleze puncte de reîncărcare pentru cel putin 1% din locurile de parcare respective.



www.rri.ro
Publicat: 2018-09-28 11:32:00
Vizualizari: 868
TiparesteTipareste