Județul Mureș, destinație pentru toți

județul mureș, destinație pentru toți În județul Mureș există peste o sută de conace și castele din diverse epoci ale istoriei României.

În județul Mureș există peste o sută de conace și castele din diverse epoci ale istoriei României. Însă, în momentul în care spunem județul Mureș, ne gândim în primul rând la o gamă variată de petrecere a timpului liber, pentru că în acest județ există toate tipurile de relief, mai puțin ieșire la mare, spune ghidul nostru Sanda Viţelar, consilier de comunicare şi mass media la Consiliul Judeţean Mureş. "V-aș sugera să pornim într-un traseu virtual. Dacă veniți pe drumul european E60, dinspre București spre Brașov, primele opriri obligatorii vor fi Saschiz și Sighișoara, două cetăți transilvănene care păstrează până astăzi farmecul aparte al vremurilor de demult. Din centrul satului Saschiz puteți admira ruinele cetății țărănești. Drumul pe creastă e puțin anevoios, dar priveliștea care se deschide în fața dvs. odată ajunși acolo merită acest efort. Ne oprim apoi la Sighișoara, cetate locuită, cu străduțe și case scoase parcă din povești. Este și locul desfășurării unor activități culturale deja binecunoscute: Festivalurile Sighișoara Medievală și Festivalul ProEtnica. Cel din urmă e singurul din țară care reunește reprezentanții tuturor minorităților naționale. La 13 km de Sighișoara, vă așteaptă satul tipic săsesc Criș, unde se află castelul Bethlen, reprezentativ pentru stilul renașterii transilvane, construit între secolele XIV și XVIII. De acolo ne îndreptăm către Sovata, unde avem lacul Ursu, unic în Europa și cel mai mare lac sărat și helioterm de pe acest continent, cu o suprafață de peste 40 de mii de metri pătrați și cu o circumferință de peste 1.100 de metri."


În apropiere de Sovata, dacă sunteți pasionat de pescuit, vă puteți opri la Câmpu Cetății. Aici puteți degusta bucate din pește proaspăt, prins chiar de dvs. Dacă nu aveți ustensilele, nu e nicio problemă, localurile din această zonă vă servesc cu cele mai bune produse tradiționale. Tot aici, la Câmpu Cetății, are loc singura paradă a baloanelor cu aer cald din România, spune Sanda Viţelar. "Ajungem în periplul nostru în municipiul reședință de județ Târgu Mureș, unde vă invităm să vă opriți în centrul orașului. Aici, clădirile istorice vorbesc despre trecutul multicultural al orașului trandafirilor. Veți vedea două dintre clădirile cele mai reprezentative la nivel național pentru stilul Art Nouveau, respectiv Palatul Culturii și  Palatul Administrativ, cele care arată începuturile curentului Secession transilvănean. Tot la Târgu Mureș vă așteaptă Platoul Cornești, un spațiu de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii și locul în care puteți vizita Grădina Zoologică, a doua ca mărime din România. De asemenea, în sezonul cald, puteți să faceți plajă și să vă scăldați în Complexul Sportiv Mureșul, care vă stă la dispoziție cu trei bazine în aer liber, unul acoperit, precum și cu un lac artificial pentru plimbări cu barca."


Dinspre Târgu Mureș puteți porni înspre zona Reghin, orașul viorilor și punctul de plecare pentru vizitarea rezervației naturale a Munților Călimani. Sanda Viţelar, consilier de comunicare şi mass media la Consiliul Judeţean Mureş.  "Este o rezervație în care, pe lângă peisaje deosebite, puteți descoperi peste 100 de peșteri de mulaj de diverse dimensiuni, dar puteți porni și către Valea Gurghiului  și pitorescul castel de vânătoare de la Lăpușna. Dacă alegeți Valea Mureșului, în localitatea Brâncovenești, vă așteaptă Castelul Kemény, construit de familia cu același nume, aproape de DN 15 Reghin-Toplița. Județul Mureș este renumit pentru castelele și conacele de odinioară. Multe dintre ele se află în stadiul de renovare, dar oferă posibilități de a petrece timpul liber."


Iar dacă vă plac locurile de poveste, există un castel cu totul deosebit, al  ambasadorului Austro-Ungariei în Rusia, aflat în prezent pe lista monumentelor istorice. "În zona de câmpie, spre Cluj Napoca, vă așteaptă rezervația de bujori sălbatici și putem face un popas la un alt castel important, la Zau de Câmpie, castelul Ugron, cunoscut și sub numele de Castelul Calendar. Are 365 de ferestre, patru turnuri, la fel ca numărul anotimpurilor, 52 de camere, câte sunt săptămânile dintr-un an, 7 terase, cât zilele săptămânii și 12 holuri, care reprezintă lunile anului. Aici puteți găsi o poveste de dragoste sub semnul căruia a și fost construit castelul, o dragoste neîmplinită între proprietarul castelului și o prințesă rusoaică."


Județul Mureș este multicultural, iar acest lucru e dovedit prin tradiții și meșteșuguri. Sanda Viţelar, consilier de comunicare şi mass media la Consiliul Judeţean Mureş.  "Avem mai multe zone cu specific aparte. Dacă mergeți în zona Sovata, Miercurea Nirajului veți putea întâlni meșteșugarii secui care lucrează în principal ceramică și lemn. Pe de altă parte, dacă mergem pe cele două văi ale Mureșului, vom avea meșteșuguri românești, începând cu viorile de la Reghin. Există acolo două fabrici renumite în toată lumea, care lucrează pentru lutieri experimentați. Cele mai bune ocazii de a întâlni meșteșugarii sunt cele trei evenimente mari pe care le organizăm anual, în cele trei văi ale județului Mureș, pe Valea Mureșului, Valea Gurghiului și Valea Nirajului, festivaluri dedicate exclusiv tradițiilor din zonele respective. În cadrul evenimentelor, comunitățile au câte o căsuță alegorică unde confecționează obiecte împletite, sculpturi în lemn sau porturi tradiționale, dar se și prezintă obiceiurile și tradițiile fiecărei localități." 


În Târgu Mureș, puteți vizita Centrul  Județean pentru Cultură Tradițională. Veți găsi o bază de date cu toți meșteșugarii din județul Mureș, inclusiv cu cei care vă așteaptă să le treceți pragul pentru a vă dezvălui din secretele diverselor meșteșugurilor. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-10-11 13:31:00
Vizualizari: 332
TiparesteTipareste