Români în lume - 05.10.2018

români în lume - 05.10.2018 ICR de la Tel Aviv va prezenta, duminică, 7 octombrie, de la ora 11,00, recitalul de poezie românească "Treptele Unirii".

Filosoful român Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, a primit Premiul Cetăţeanul European pentru 2018 din partea Parlamentului European. El fusese desemnat încă din iunie, pe baza voturilor acordate de un grup de membri ai Legislativului comunitar, la propunerea eurodeputaţilor români Monica Macovei şi Cristian Preda. În martie, Mihai Şora a primit şi titlul de cetăţean de onoare al Bucureştiului, în semn de recunoaştere a contribuţiei aduse la dezvoltarea şi promovarea valorilor culturale româneşti.


Institutul Cultural Român de la Viena participă cu o expoziţie de design la evenimentul "Noaptea lungă a muzeelor'" din Austria. Sâmbătă, 6 octombrie, între orele 18.00 şi 01.00, pot fi văzute creaţii ale celor mai promiţătoare nume din industria creativă românească, în patru secţiuni: arhitectură, design grafic, design de obiect şi design vestimentar. Evenimentul de la sediul ICR Viena e organizat în colaborare cu Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).


ICR Stockholm, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Norvegiei şi Cinemateca din Oslo, organizează, în perioada 5-7 octombrie, o nouă ediţie a Zilelor filmului românesc la Oslo, manifestare organizată sub egida Centenarului României. Evenimentul beneficiază de sprijinul lui Jan Erik Holst, personalitate marcantă a industriei cinematografice norvegiene, fost director al Institutului Norvegian de Film şi foarte bun cunoscător al filmului românesc. Pe afiş figurează celebra 'Pădure a spânzuraţilor', regizat în 1964 de Liviu Ciulei şi premiat la Cannes, şi pelicule recente, precum 'Poziţia copilului', de Călin Peter Netzer, Urs de Aur la Berlin acum cinci ani, "Touch me not", de Adina Pintilie, 'Fixeur', de Adrian Sitaru, 'Bacalaureat', de Cristian Mungiu, şi 'Sieranevada' , de Cristi Puiu.


ICR de la Tel Aviv va prezenta, duminică, 7 octombrie, de la ora 11,00, recitalul de poezie românească "Treptele Unirii", în interpretarea actorului Emil Boroghină, director al Festivalului Internaţional Shakespeare şi preşedinte al Fundaţiei William Shakespeare. Găzduit de Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim spectacolul  este un recurs la memorie şi un parcurs în istoria României moderne, cu toată suferinţa pe care o poate aduna o naţiune divizată de drame istorice, cenzurată de un regim totalitar şi îngrădită în expresia artistică liberă. Fost director al Teatrului Naţional din Craiova în perioada 1988-2000. Emil Boroghină a fost onorat cu premiul Academiei Române, premiul pentru cel mai bun manager de teatru acordat de British Council şi premiul "Omul anului 1995", decernat de American Biographical Institute.


Obiectul liturgic cunoscut sub numele de Steagul lui Ştefan cel Mare va fi punctul central al unei expoziţii de opere post-bizantine româneşti la Muzeul Luvru din Paris, ce va fi cuprinsă, în primăvara anului viitor, în programul Sezonului Franţa-România. Steagul, ce prezintă o ilustrare a Sfântului Gheorghe, a fost donat de către Ştefan cel Mare unei mănăstiri de la Muntele Athos şi, în anul 1917, a fost returnat României, prin intermediul unor oficiali francezi. Spaţiul rezervat expoziţiei româneşti se află, potrivit amfitrionilor, "în inima Departamentului de obiecte de artă" al Muzeului Luvru. Aceasta este prima expoziţie dedicată României la Luvru în perioada postbelică. Sezonul Franţa-România se desfăşoară între zilele naţionale ale celor două ţări - 1 decembrie 2018 şi 14 iulie 2019 - şi cuprinde sute de manifestări organizate în ambele state. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-10-05 10:31:00
Vizualizari: 605
TiparesteTipareste