Parcul Natural Vânători Neamț

parcul natural vânători neamț Parcul Natural Vânători Neamţ a fost înfiinţat acum 19 ani, în anul 1999, şi, deşi este preferat de turişti vara sau în perioada sărbătorilor de iarnă, este o destinaţie perfectă în orice anotimp al anului.

Parcul Natural Vânători Neamţ a fost înfiinţat acum 19 ani, în anul 1999, şi, deşi este preferat de turişti vara sau în perioada sărbătorilor de iarnă, este o destinaţie perfectă în orice anotimp al anului. La poalele munţilor, în nordul judeţului Neamţ, veţi găsi animale sălbatice care în alte părţi sunt pe cale de dispariţie. Dintre acestea, cel care stârneşte cel mai mare interes este zimbrul. Ţinutul Zimbrului, de altfel, este singura zonă turistică din România inclusă în Top 100 destinaţii sustenabile din lume. Elena Curea, specialist în domeniul educaţiei ecologice, în cadrul administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ, spune că simbolul Parcului Natural Vânători Neamţ este zimbrul. După o absenţă de aproximativ 200 ani, zimbrii s-au reintrodus cu succes în sălbăticie începând cu luna martie a anului 2012.   "Dacă veţi veni în Parcul Natural Vânători Neamţ în perioada de iarnă, veţi avea ocazia să vedeţi zimbri în captivitate, în cadrul Grădinii Zoologice "Dragoş Vodă", unde avem şapte exemplare disponibile tot timpul anului pentru public. Totodată, avem un ţarc de aclimatizare, cu o suprafaţă de 180 de hectare, iar aici putem vedea zimbri în semilibertate. Aceste animale pot fi văzute în perioada iernii. Fiindcă este mai simplu să primeşti decât să cauţi hrana, animalele vin mereu în zona de hrănire, iar turiştii le pot vedea."


O vizită în Parcul Natural Vânători Neamţ  ar trebui să înceapă de la Centrul de vizitare al parcului, spune Elena Curea, din cadrul administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ.  "Aici avem o construcţie specială, unicat în România. Se numeşte Pasarela Suspendată. Este construită integral din lemn, în formă de arc de cerc, şi ne face sa fim mai aproape de biodiversitatea remarcabila a zonei. Inaugurată în anul 2013, construcţia are lungimea de 200 m şi înălţimea maximă de 15 m, oferind vizitatorului posibilitatea de a vedea zimbrii de la înălţime. Inaugurat în anul 2006, Centrul de Vizitare adăposteşte Muzeul Zimbrului, dar şi o suită de expoziţii permanente şi temporare. Aici organizăm şi manifestări prilejuite de Luna Plantării arborilor, Şcoala altfel, Ziua Europeană a Parcurilor, Ziua Mediului, Ziua Zimbrului, Noaptea Zimbrului şi multe altele. Sala de educaţie ecologică, din acelaşi centru, este locul unde sunt expuse diverse lucrări cu tematică "eco" realizate de elevii şcolilor din zonă şi, totodată, este locul unde cei mici dau frâu liber imaginaţiei realizând obiecte atent meşteşugite."


În fiecare an, la Parcul Natural Vânători Neamţ ajung şi vizitatori străini. Cei mai mulţi dintre ei vin prin intermediul proiectelor Erasmus, implementate prin intermediul unităţilor de învăţământ. Sunt tineri care provin, de obicei, din Turcia, Lituania, Letonia, Polonia, Austria şi Ungaria. Există însă şi agenţii de turism partenere care aduc turişti din Germania, Marea Britanie, din Australia, Statele Unite şi chiar Hong Kong.


Traseele turistice din Parcul Natural Vânători Neamţ sunt în număr de 19, însumând 130  km. Cele mai multe dintre ele includ mănăstirile din zonă. Există trasee şi în zona Cetăţii Neamţului, spre staţiunea Oglinzi sau spre izvorul Slatina, atestat ca fiind izvorul cu apă sărată cu o exploatare neîntreruptă de 8.000 de ani. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-10-27 08:28:00
Vizualizari: 1191
TiparesteTipareste