Parcul Național Piatra Craiului

parcul național piatra craiului Destinația noastră de astăzi se întinde pe aproape 15 mii de hectare și adăpostește aproximativ 1200 de specii de plante, ceea ce înseamnă o treime din numărul total de specii de plante din România.

Destinația noastră de astăzi se întinde pe aproape 15 mii de hectare și adăpostește aproximativ 1200 de specii de plante, ceea ce înseamnă o treime din numărul total de specii de plante din România. Parcul Natural Piatra Craiului se află la aproximativ 200 de kilometri nord de București și oferă peisaje spectaculoase. Se întinde în zona unuia dintre cele mai spectaculoase masive muntoase din România și acoperă două județe: Brașov și Argeș. Având în vedere bogăția faunei și a florei de pe cuprinsul parcului, zona a fost declarată rezervație naturală încă din 1938. Astăzi este recunoscut printre turiști și specialiști deopotrivă drept unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din România. Mircea Vergheleț, directorul administrației Parcului Național Piatra Craiului. 


"Este unica zonă în care se ajunge la altitudini de peste 2.000 de metri, având ca rocă de bază calcarul. Acesta creează un relief foarte spectaculos în toate masivele din România, însă în Piatra Craiului dimensiunile sunt impresionante. Există pereți abrupți de calcar, în special pe versantul vestic, pe așa-numitul perete vestic al Pietrei Craiului. Aici sunt și cele mai spectaculoase trasee de vizitare. De asemenea, există un traseu unic în România, traseul de creastă, care oferă turistului satisfacții pe măsura efortului depus ca să-l parcurgă."


Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului este, practic, un muzeu al masivului, unde se pot găsi informații despre zona parcului, despre speciile de floră și faună din parc, despre tradițiile locale, spune Mircea Vergheleț, directorul administrației Parcului Național Piatra Craiului. "De asemenea, centrul de vizitare are foarte multe elemente interactive. Există diorame interactive. Corpul este scanat, iar cu palma se poate porni un film, se pot schimba diapozitive, se poate face un puzzle. De asemenea, avem și o machetă tridimensională a masivului, care prinde viață printr-un proiector amplasat în tavan. În primul rând, avem hărți cu traseele turistice și refugiile din parc, cu distribuția solurilor și a habitatelor și așa mai departe. Absolut toate informațiile sunt prezentate și în limba engleză. Atât informația digitală care se afișează pe ecrane, cât și panourile amplasate în centrul de vizitare sunt bilingve: română-engleză."



Cheile Zărneștiului sunt un alt punct de acces în Parcul Național Piatra Craiului. Defileul cu pereți înalți de peste 200 de metri este ideal pentru iubitorii alpinismului și escaladei. Aici sunt amenajate zeci de trasee, cel mai lung având 115 metri. Cei mai puțin aventuroși pot vizita oricând sanctuarul urșilor de la Zărnești. Unică în România, rezervația de urși bruni de la Zărnești se întinde pe o suprafață de 70 de hectare, fiind cea mai mare rezervație de acest tip din Europa de Est. Urșii care ajung aici sunt salvați din mai multe zone ale țării, din grădini zoologice sau din adăposturi neadecvate unde erau ținuți de diverse persoane. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-11-10 13:11:00
Vizualizari: 1746
TiparesteTipareste