Filmele de Cannes vin la Bucureşti

filmele de cannes vin la bucureşti Cea de-a 9-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest (19 - 28 octombrie) aduce și anul acesta în România cele mai importante și premiate filme ale anului.

Cea de-a 9-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest (19 - 28 octombrie) aduce și anul acesta în România cele mai importante și premiate filme ale anului. În cadrul festivalului vor avea premiera filmele câștigătoare pentru premiile de regie, scenariu, cel mai bun actor și cea mai bună actriță de la Cannes. Invitatul de onoare al ediției a 9-a a festivalului este regizorul mexican Carlos Reygadas, care a prezentat cel mai recent film al său, Our Time/ Nuestro tiempo, în premieră mondială la Festivalul de Film de la Veneția. Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest îi va aduce un omagiu lui Lucian Pintilie - realizatorul român care a marcat cu personalitatea și viziunea sa atât teatrul cât și filmul românesc în ultimii 50 de ani. Andrei Tănăsescu, curatorul Les Films de Cannes à Bucarest.  "Ne face o mare onoare să prezentăm această integrală a filmelor lui Lucian Pintilie. Prima proiecţie este cea a peliculei "Balanţa", film care va fi proiectat vineri, pe 19 octombrie. Iar următoarea seară, care va include şi un moment omagial, va fi proiectat documentarul despre Lucian Pintilie, "Filmul fără nume", realizat de Horea Lapteş, care va fi prezent la eveniment. În seara respectivă va fi proiectat şi "De ce trag clopotele, Mitică?", în prezenţa actorilor Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern. Invitaţi vor mai fi cineaştii Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Silviu Stavilă şi Constantin Popescu. În plus, suntem foarte onoraţi să-l avem la festival pe şi Marin Karmitz, cineastul, producătorul şi distribuitorul care l-a acompaniat pe Lucian Pintilie la producţia filmului "Balanţa" (1992) - lungmetrajul care a marcat reîntoarcerea triumfală a regizorului în cinema şi la Cannes, după perioada exilului forţat."                                                                                                                                                          


Pe toată durata festivalului, cele mai așteptate filme românești ale toamnei cinematografice vor fi prezentate la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul secţiunii "În avanpremieră". Aceasta propune câte un spectacol de film românesc în fiecare seară de festival, prezentând în avanpremieră cele mai recente filme românești premiate în festivaluri. Andrei Tănăsescu, curatorul Les Films de Cannes à Bucarest. "Aş începe cu noul film al lui Radu Muntean, un film care a avut premiera anul acesta în competiţia oficială a festivalului de la Locarno, un portret la rece al adolescenţei, prin personajul titular "Alice T" , interpretat de Andra Guţi, care a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă. De asemenea, vom proiecta multaşteptatul debut în lungmetraj al lui Hadrian Marcu, "Un Om la locul lui". Pentru cine nu ştie, Hadrian Marcu este un regizor care s-a remarcat deja prin scurtmetrajele sale, iar acest film de lungmetraj a avut deja premiera la San Sebastian, şi îl are ca interpret în rolul principal pe Răzvan Dumitrache. Filmul spune povestea lui Petru, inginer într-o companie multinaţională, care se pregăteşte să se căsătorească cu iubita sa. Din păcate, aceasta suferă un accident grav de muncă. Aş menţiona şi cel de-al doilea lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă, My Life Rehearsed in One Leg, film la care Bogdan semnează şi scenariul. Este totodată primul film de ficţiune filmat 3D din România, are parte de o poveste aparte, şi fiind filmat 3D va avea parte şi de nişte proiecţii speciale, una dintre ele va fi la Centrul CINETic."


Programul LFDC 2018 va include un total de 60 de filme, peste 100 de proiecții și aproximativ 40 de invitați din afara țării. Festivalul aduce, de asemenea, filme prezentate în secțiuni paralele de la Cannes, retrospective dedicate unor regizori de marcă ai cinematografiei mondiale, masterclass-uri, un focus de țară (Mexic este țara invitată), secțiuni de film românesc, conferințe, petreceri și alte evenimente speciale.


www.rri.ro
Publicat: 2018-10-15 14:38:00
Vizualizari: 519
TiparesteTipareste