Block Party

block party Cărţi recomandate în plină stradă aşezate pe o instalaţie inovativă, lecturi de poezie contemporană şi tururi ghidate prin cartier, delicii culinare pregătite pentru masa comunală şi dans în mijlocul unei străzi din centrul Bucureştiulu

Cărţi recomandate în plină stradă aşezate pe o instalaţie inovativă, lecturi de poezie contemporană şi tururi ghidate prin cartier, delicii culinare pregătite pentru masa comunală (o masă lungă ca pentru vreo 30 de persoane), în curte, de Chef Liviu Lambrino şi dans în mijlocul străzii, cu Paul Dunca, muzica lui Jim Felix, precum şi filme proiectate în aer liber au fost unele dintre atracţiile primului weekend de octombrie organizat pe o stradă din centrul Bucureştiului.


Edmund Niculuşcă, preşedintele Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate, ARCEN, iniţiator al evenimentului ne-a povestit: "Transformăm strada în mai multe straturi de spaţii. Timp de aproape 12 ore pe strada I.L. Caragiale se vor întâmpla foarte multe lucruri: vine o parte din expoziţia care a reprezentat România la Bienala Internaţională de arhitectură de la Veneţia, Mnemonix, "În faţa blocului", proiectul care adună toate jocurile copilăriei într-o singură carte. În cadrul Block Party sunt câteva momente cheie: jocul, dansul, dialogul."


Într-adevăr, cu covoare în stradă, cu şezlonguri pe care puteai sta învelit în pături sau pe scaune, vizitatorii au avut ocazia să se bucure de o sufragerie... extinsă, între etajere cu cărţi. O instalaţie dedicată cărţii invita la lectură cu 20 de titluri. O cărămidă în care era înfipt un băţ metalic la capătul căruia se găsea o plăcuţă pe care stătea cartea. Iar la ridicarea cărţii, cititorul găsea scris pe plăcută, în cinci rânduri, motivul pentru care acea carte este recomandată spre lectură.


Care a fost ideea din spatele proiectului am aflat tot de la Edmund Niculuşcă: "Bucureştiul are nevoie de un centru istoric cultural, iar zona Icoanei poate fi acest centru istoric cultural, pentru că este zonă istorică, e centrală şi are şi acest potenţial cultural, care dacă intră într-o reţea de colaborare poate să genereze un alt tip de viaţă în interiorul oraşului. E un alt fel de centru istoric."


Iar aici, istoria are valenţe culturale şi se doreşte descoperită, a adăugat Edmund Niculuşcă: "Pe strada I.L. Caragiale o să fie toţi partenerii District 40: Institutul Francez, Şcoala Centrală, Rezidenţa scena 9, Point, Cărtureşti şi Cinetics. Sunt şase parteneri care deja sunt în această reţea care se numeşte District 40 şi, dacă la Noaptea Muzeelor s-au întâmplat evenimente în spaţiile lor, acum toate aceste spaţii culturale vin pe o singură stradă şi îşi dau întâlnire în ideea de a arăta că colaborarea e posibilă şi că face imposibilul posibil. Iniţial, înainte să numim proiectul District 40, am vrut să-l numim "cartierul din centru", care se dorea a fi un alt fel de centru, dar cumva filosofia de a crea un centru cu un alt ritm urban s-a păstrat!"


A fost în stradă alături de bucureşteni poeta Nora Iuga, care a citit din versurile sale. Au fost reprezentanţi ai proiectelor de urbanism Romeo Cuc, curatorul proiectului MNEMONICS, arhitectul Şerban Sturdza şi Şerban Radu, fondatorul Cărtureşti. În dezbatere... stradală a fost şi unul dintre cele mai de succes proiecte, prin care s-a dorit familiarizarea celor interesaţi cu zonele protejate din Bucureşti, Catalog 40.


Alberto Groşescu, vice-președinte ARCEN a explicat: :"Se pare că, dintre toate proiectele ARCEN care au fost până acum, acesta a fost cel mai dinamic şi s-a schimbat cel mai mult. Noi iniţial, în 2015, am mai inventariat două zone construite, protejate. A fost o variantă demo. Şi această dinamică şi această schimbare permanentă a peisajului urban şi a elementelor care ţin de patrimoniu, pusă în legătură cu informaţia pe care am avut-o la analiza celor două zone construite protejate, mi-am dat seama cât de mult se schimbă oraşul, cât de puţin se cunosc zonele protejate, şi am încercat să mergem pe această idee de salvare: ce se poate salva, la nivel de imagine, la nivel de inventariere, la nivel de ce se ştie. În 2016 ne-am propus să inventariem cele 98 de zone construite protejate, am avut o estimare că ar fi în jur de 14500 de imobile, a durat 8 luni să facem metodologia şi cu ajutorul unor profesori de arhitectură de la universitatea Ion Mincu, cu ajutorul unor specialişti de la Institutul Patrimoniului, cu ajutorul OAR Bucureşti, am venit cu o primă variantă. Şi am început să colectăm în 2017, în martie. Printre primele zone s-a nimerit să fie şi zona Icoanei, atunci nu aveam idee că o să existe District 40."


Ne-am strecurat şi noi, printre vizitatori, pentru a afla ce impresie le-a făcut Block Party. Am întrebat-o pe Dana, o femeie de 43 de ani, însoţită de fiul ei, de ce a venit aici: "Pentru că am aflat de pe internet că se întâmplă ceva şi am venit să vedem ce. Şi am descoperit oameni care ne seamănă, în primul rând, cărţi, un loc liniştit, cum nu prea are Bucureştiul. Oamenii care ne seamănă sunt iubitori de linişte, de cărţi, de Bucureştiul aşa cum îl vedem aici, nu haotic." Radu, fiul Danei are 13 ani şi ne-a spus şi el de ce a venit la Block Party: Track: "Eram curios să văd ce se întâmplă pe aici, mi se pare frumos să te relaxezi aşa într-o duminică, să scapi de stres, să citeşti, să stai într-un şezlong. Nu ar veni mulţi colegi la astfel de evenimente în general!"


Ambele seri s-au încheiat cu câteva zeci de oameni dansând în stradă după o încălzire bine făcută de Paul Dunca. Dintre întrebările existenţiale puse pe muzică una mi-a reţinut atenţia: "Cât de mult ţi-ai propus să trăieşti? Nu-i aşa că vârsta s-a schimbat, cu timpul?"


Cu toate acestea timpul petrecut la Block Party a suspendat tocmai...timpul! (Şt.B)


www.rri.ro
Publicat: 2018-10-16 14:40:00
Vizualizari: 748
TiparesteTipareste