A început Festivalul Naţional de Teatru

a început festivalul naţional de teatru Desfăşurată între 19 şi 29 octombrie sub tema "100 de noi lumi se deschid pentru tine", a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) poate fi considerată una dintre cele mai speciale.

 

Desfăşurată între 19 şi 29 octombrie sub tema "100 de noi lumi se deschid pentru tine", a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) poate fi considerată una dintre cele mai speciale.

 

Pe lângă faptul că sunt 11 zile de festival, faţă de 10, câte erau de obicei, în an centenar, între 20 şi 28 octombrie, FNT expune Coroana Regală a României în Sala ,,Memorie" a HUB-ului FNT, din Centrul Vechi al Capitalei - Hanul Gabroveni. Criticul Marina Constantinescu, selecţioner şi director artistic al festivalului "Gândul este următorul... Noi suntem toţi oameni ai Cetăţii şi trebuie să preţuim valoarea, în primul rând a meseriei noastre, dar şi valoarea în general, reperele absolute ale istoriei noastre. M-am întrebat foarte sincer acum multe luni ce înseamnă Centenarul pentru mine. Şi, gândindu-mă foarte serios şi profund, mi-am dat seama că, pentru mine, Centenarul înseamnă o formă de demnitate şi de unitate pe care regii au impus-o. Şi stând de vorbă cu echipa, ne-am identificat cu toţii cu simbolul Coroanei Regale. Cred că într-adevăr înnobilează această ediţie.Toţi iubitorii de valoare şi de istorie adevărată şi de teatru pot trece pe la Hanul Gabroveni, unde este expusă, şi o pot vedea. Şi copii, şi tineri, şi mai puţin tineri... Pentru noi este foarte important că am reuşit lucrul acesta".

            

Cele 36 de spectacole româneşti şi 6 producţii invitate din străinătate la Festivalul Naţional de Teatru sunt găzduite în toate spaţiile teatrale ale Capitalei. Marina Constantinescu  "Îi mulţumesc domnului Caramitru pentru încredere şi pentru susţinere, şi pentru parteneriatul cu Teatrul Naţional, care iese la bătaie cu tot spaţiul... Dar vreau să le mulţumesc tuturor directorilor de teatru din Bucureşti - teatre de stat, teatre particulare. Jucăm practic absolut în toate spaţiile. Şi este nevoie să ştii că în spate sunt aceşti directori devotaţi, mulţi prieteni care pun umărul ca în aceste 11 zile să arătăm Cetăţii, Bucureştiului, oamenilor care vin de afară, că aşa suntem, inteligenţi, talentaţi, cultivaţi, cu spirit nobil, pe care încercăm să-l ducem mai departe şi dincolo de cei o sută de ani".

            

"Un festival trebuie să arate anumite direcţii, anumite tendinţe", spune directorul artistic Marina Constantinescu. "Dacă o scenografie a unui spectacol este un punct de vedere şi o realizare, merită să fie invitat un spectacol. Nu toate spectacolele sunt perfecte. Oriunde ai să vezi şi spectacole care poate nu sunt cele mai împlinite, dar fiecare are ceva. Poate un rol secundar... Pe urmă, dacă un teatru timp de nişte ani nu mai e atât de vizibil şi face un spectacol, poate nu cel mai bun al regizorului respectiv, dar tu trebuie să dai un semn trupei respective, directorului că tu crezi că sunt pe drumul cel bun. Şi atunci inviţi acel spectacol.Sunt texte în continuare de toate felurile şi este această direcţie a unui teatru de azi, de acum, cu probleme luate din societatea noastră de astăzi, lucrate foarte atent, care devin puncte de vedere. Nu putem să trecem peste lucrul acesta. De aceea, sunt câteva spectacole care vorbesc despre societatea noastră acum, despre ce se întâmplă acum. Şi cred că publicul are nevoie să ştie punctul de vedere al unui artist. E ca un comentariu, ca un reper. Artiştii sunt foarte prezenţi în Cetate şi vocea lor contează".

            

FNT înseamnă anul acesta peste 90 de reprezentaţii teatrale, dar şi alte evenimente, găzduite de HUB-ul FNT, şi acesta un proiect nou al festivalului. Este vorba despre expoziții, workshop-uri de dans, proiecții de filme, concerte, lecturi performative, lansări de carte de teatru, întâlniri cu creatori și teoreticieni, conferințe, evenimente caritabile, dar şi alte întâlniri speciale. A 28-a ediţie a festivalului este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu, pentru că, argumentează Marina Constantinescu, "avem nevoie de o definiţie la care să ne raportăm atunci când trebuie să le traducem generaţiilor de acum ce înseamnă moralitatea în profesiune, harul, pasiunea şi munca. Cătălina Buzoianu este o personalitate unică, remarcabilă, un reper al culturii române".

            

Producătorii FNT sunt UNITER, ARCUB şi Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" Bucureşti. Actorul Ion Caramitru, preşedinte UNITER şi director TNB, a declarat, la deschiderea oficială a festivalului "Vă mulţumesc în numele UNITER şi, aş spune, a ceea ce nu poate fi rostit în teatru, al unor semnificaţii adânci care fac ca teatrul nostru românesc să fie preţios şi mereu alimentat de propriile noastre probleme ca artişti şi ca cetăţeni ai unei ţări într-o veşnică schimbare de sine. Suntem în situaţia în care teatrul îşi recapătă semnificaţia lui adâncă, aceea pe care Shakespeare ne-a lăsat-o moştenire, de a fi oglinda timpurilor. Iată că sunt spectacole care asta fac".

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-10-22 14:18:00
Vizualizari: 256
TiparesteTipareste