Jurnal românesc - 22.10.2018

jurnal românesc - 22.10.2018 Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor biserici românești neoprotestante din Paris și a luat parte la festivalul "Din dragoste pentru frumos"

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor biserici românești neoprotestante din Paris și a luat parte la festivalul "Din dragoste pentru frumos" în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Franţa. Sâmbătă, ministrul a luat parte la slujba religioasă oficiată de pastorul Emanuel Ban la biserica adventistă Grenelle din Paris și a mulţumit credincioșilor prezenți pentru implicarea în activitățile caritabile și culturale organizate de biserică. După slujbă, oficialul a avut un dialog cu membri ai cultelor neoprotestante, la care au participat reprezentanți ai bisericii Lumina Lumii, ai bisericii baptiste Speranța și ai Bisericii Filadelfia. Demnitarul a prezentat proiectele ministerului și i-a încurajat pe reprezentanții bisericilor să folosească resursele puse la dispoziție de MRP prin proiecte precum taberele ARC, "100 de biblioteci românești în diaspora" și dotarea cu suporturi de curs în limba română. Duminică, Natalia-Elena Intotero a asistat la Sfânta Liturghie oficiată la Limours de Înaltpreasfințitul Iosif și de un sobor de preoți în fața a peste o mie de români, în cadrul celei de-a opta ediții a festivalului de artă, cultură și teologie "Din dragoste pentru frumos". La eveniment au luat parte numeroși membri ai comunității românești din Franța, precum și antreprenori care promovează în Franța produse tradiționale românești.


Pe 28 octombrie, la München, cetăţeni români de pretutindeni se vor uni intr-o singura voce - CENTENARUL! Evenimentul intitulat - '100 de ani SUB STEAGUL ROMÂNESC' - are ca obiectiv unirea românilor din ţară şi din diaspora. Evenimentul va începe în fața Primăriei din München cu rolul, importanţa şi semnificaţia Centenerului şi va continua cu "Marşul Centenerului". Incheierea sa va fi marcată prin dans, muzică şi discuții libere.


Biblioteca Judeţeană 'V. A. Urechia' din Galaţi a donat 500 de cărţi filialei sale din Cahul, Republica Moldova, deschisă în urmă cu opt ani la Biblioteca Publică Raională 'Andrei Ciurunga' din localitate. Potrivit acesteia, o delegaţie de bibliotecari, condusă de directorul bibliotecii gălăţene, Ilie Zanfir, a transportat peste Prut 500 de cărţi - pentru copii şi de beletristică, care au ajuns la biblioteca raională din Cahul. Este a doua donaţie, după cea din luna iunie când 650 de cărţi din diferite domenii: beletristică, cultura picturii, filosofie au ajuns la filiala din localitatea Speia.     Biblioteca din Galaţi a deschis şase filiale în Republica Moldova: două filiale la Chişinău, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, în 2010, şi la Biblioteca Naţională pentru Copii Ion Creangă, în 2013. Filiale se mai găsesc la Biblioteca Raională Cahul, deschisă în 2010, la biblioteca Liceului Mihail Sadoveanu Giurgiuleşti, din 2011 şi în cadrul bibliotecii Liceului Mihai Eminescu din Comrat, din 2012. Ultima filială, deschisă în 2018, este cea de la Speia.


Numărul copiilor din România, care aveau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate, la sfârşitul lunii iunie, depăşea 18.000, cu aproape 500 mai mulţi faţă de sfârşitul primului trimestru. Totalul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate - unul sau amândoi - se apropia de 95.000, de asemenea în creştere faţă de sfârşitul lunii martie. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie transmite că cea mai mare parte a acestor copii se află în îngrijirea rudelor de până la gradul 4, fără măsuri de protecţie. Ceilalţi sunt plasaţi la asistenţi maternali, în centre de plasament sau au fost lăsaţi în grija altor familii sau persoane.


www.rri.ro
Publicat: 2018-10-22 11:22:00
Vizualizari: 825
TiparesteTipareste