Scent Explore-proiect de cercetare al UE, finanţat prin programul Orizont 2020

scent explore-proiect de cercetare al ue, finanţat prin programul orizont 2020 Oamenii de ştiinţă din Europa au dezvoltat o aplicaţie, denumită "'Scent Explore", pentru a încuraja cetăţenii să monitorizeze condiţiile de mediu locale.

Cu inundaţiile nu este de joacă. Dar un joc ne-ar putea ajuta să luptăm împotriva lor.

Oamenii de ştiinţă din Europa au dezvoltat o aplicaţie, denumită "'Scent Explore", pentru a încuraja cetăţenii să monitorizeze condiţiile de mediu locale. Este un joc similar lui Pokemon Go, care făcea furori cu ceva timp în urmă. Diferenţa este că Scent Explore ajută la îmbunătăţirea hărţilor de risc de inundaţii, cu mai mult de 15%. Astfel, autorităţile vor ştii care sunt zonele vulnerabile şi unde trebuie intervenit. Delta Dunării se numără printre zonele incluse în proiectul pilot. Voluntarii societăţii ornitologice române au participat până acum, la două expediţii, una în vară şi una în septembrie, în cadrul cărora au testat aplicaţia şi au cules date.


Aflăm detalii despre joc şi despre finalitatea proiectului, de la Kinga Cîmpan, voluntar al Societăţii Ornitologice Române, implicat în proiect: "Este de fapt un joc distractiv, în care utilizatorul primeşte puncte pentru găsirea unor creaturi ascunse în localitatea lor. Este una dintre cele patru aplicaţii de fapţ dezvoltate de cercetătorii proiectului Scent, totul pentru a obţine o imagine mai precisă a schimbărilor de mediu. Noi suntem în etapa pilot a proiectului. Ceea ce înseamnă zonă rurală, mai naturală, Delta Dunării şi zona urbană selectată este în Grecia, arealul râului Kifisos."


REPORTER: Datele vor ajuta şi la actualizarea hărţilor de risc la inundaţii?


KINGA CÎMPAN: "Acestea vor fi rezultatele aşteptate, pentru că, după ce se vor aduna, datele acestea vor fi analizate de partenerii noştri, care o să modeleze tot felul de scenarii, pe baza acestor date. Şi da, o să avem ca rezultat (n.r.identificarea unor) zone cu risc mai ridicat la inundaţii."


REPORTER: Când se va încheia partea aceasta, de colectare de informaţii?


KINGA CÎMPAN: "Proiectul ţine până la mijlocul anului 2019. După aceea, se poate continua ca şi o aplicaţie, să vedem dacă avem rezultatele aşteptate."


Scent este un proiect de cercetare al Uniunii Europene finanţat în cadrul programului Orizont 2020. Acesta este implementat de 10 organizaţii partenere din şase ţări: România, Grecia, Italia, Olanda, Israel şi Irlanda.

Setul de instrumente Scent la scară largă este testat în două zone pilot: zona urbană de-a lungul râului Kifisos din Attica, Grecia şi zona rurală din Delta Dunării din România

Datele colectate de cetăţeni, utilizând aplicaţiile "Scent", vor completa bazele de date globale existente, cum ar fi GEOSS şi Copernicus.

Datele generate de cetăţeni vor fi mai precise şi dinamice, decât cele colectate prin metode clasice, deoarece vor înregistra informaţii în timp real.www.rri.ro
Publicat: 2018-10-23 12:21:00
Vizualizari: 814
TiparesteTipareste