Români în lume - 26.10.2018

români în lume - 26.10.2018 ICR de la Stockholm continuă parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala din Suedia, susţinând prezenţa regizorului Paul Mureșan cu filmul de animație "CEVA".

ICR de la Stockholm continuă parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala din Suedia, susţinând prezenţa regizorului Paul Mureșan cu filmul de animație "CEVA" la ediția din acest an, care are loc până pe 28 octombrie. Pelicula a fost nominalizată și la premiul municipalității, acordat în memoria lui Ingmar Bergman. Premiul, constând din 50.000 de euro, este acordat unui regizor tânăr și promițător care forțează granițele cinematografiei. CEVA este inclus în secțiunea Animații Rafinate si va avea o nouă proiecţie pe 27 octombrie. La aceeași secțiune va mai fi difuzat și filmul de animație al regizoarei  Anca Damian, Telefonul (The Call,2018). CEVA este o poveste despre drumuri întunecate, în care personajul principal, alături de umbra sa călăuză, ajunși pe lumea cealaltă, iau un drum de țară la picior pentru a găsi acel "ceva" pe care nu l-au apucat în timpul vieții. Festivalul suedez este dedicat exclusiv filmului de scurtmetraj și s-a impus încă de la început ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Europa. Printre titlurile româneşti distinse cu marele premiu, în ultimii ani, se numără Lampa cu căciulă (r. Radu Jude), premiat în 2007, și Colivia (r. Adrian Sitaru), câștigătorul din 2010.


Până la sfarşitul lunii octombrie, la Bruxelles, poate fi văzută expoziția "Sculptură în sticlă" a artistului român Ioan Nemțoi, organizată de Institutul Cultural Român Bruxelles și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană. Expoziția face parte din turneul internațional al artistul Ioan Nemțoi, început la Paris în luna august, în seria de manifestări culturale și de diplomație publică dedicate celebrării CENTENARULUI Marii Uniri. Ioan Nemțoi (1964, Botoșani) este supranumit adeseori "Brâncuși al sticlei". Lucrările sale sunt în colecţii celebre, precum cea a casei regale daneze, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar şi în Muzeul Vaticanului, sediul UNICEF, Casa Albă, sau în muzee si galerii prestigioase din Germania, Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia.Reuşita artistului constă în ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală, graţie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemțoi este cunoscut în întreaga lume pentru Roşu de Nemţoi, inspirat din răsăritul și apusul dealurilor moldave, similar Roșului de Pompei sau Albastrului de Voroneț.


Ambasada României în Belarus organizează, în perioada octombrie 2018 - iunie 2019, expoziţia itinerantă de artă fotografică 'România: 100 de fotografii pentru Centenarul Marii Uniri'. Aceasta a fost inaugurată recent la Minsk, în contextul seriei de evenimente de diplomaţie publică şi culturală dedicate marcării Centenarului Marii Uniri. Expoziţia include o colecţie de imagini spectaculoase, care reprezentă monumente şi situri arheologice aflate în patrimoniul mondial UNESCO, precum bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile fortificate din Transilvania, bisericile de lemn din Maramureş, centrul istoric al Sighişoarei şi Mănăstirea Hurezi, Delta Dunării, cetăţile dacice. Fotografii cu monumente din Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Braşov, Timişoara, Oradea şi alte oraşe din România, precum şi o serie de monumente istorice importante precum cetatea Poienari, catedrala din Curtea de Argeş, castelul Huniazilor, operele brâncuşiene de la Târgu Jiu întregesc unitar expoziţia. Ambasadorul Viorel Moşanu a precizat că pregătirile acestui proiect fotografic au început în 2017, iar scopul principal a fost prezentarea publicului belarus a unei colecţii de imagini simbolice din toate regiunile istorice ale României.



www.rri.ro
Publicat: 2018-10-26 11:18:00
Vizualizari: 653
TiparesteTipareste