Muzeul Memoriei

muzeul memoriei Muzeul Memoriei, un muzeu online, care începe să apară şi în diverse spaţii muzeale, cu o pleiadă de exponate interactive, ce invită la explorarea istoriei.

Cărţi poştale, cu mesajele din vremuri demult uitate, către destinatari, azi poate necunoscuţi, ordonanţe guvernamentale prin care sunt dezminţite ştiri false, alarmiste sau prin care răniţii din spitalele din Bucureşti, să zicem, sunt declaraţi "prizonieri", în timpul războiului, fotografii de familie sau o istorie ce urmăreşte moment de moment desfăşurarea evenimentelor, pornind din 1916. Impresii culese, multe prin viu grai. Acesta a fost demersul celor din echipa Muzeului Memoriei. Un muzeu online, care începe să apară şi în diverse spaţii muzeale, cu o pleiadă de exponate interactive, ce invită la explorarea istoriei.


Smaranda Pasnicu, cofondatoare a asociaţiei PunctArt şi manager de proiect în echipa Muzeului Memoriei: "Muzeul Memoriei este o iniţiativă a asociaţiei Punctart, care a început anul trecut, din dorinţa de a creea un loc al amintirilor, un loc în care fiecare dintre noi poate să contribuie cu acele elemente pe care nu vrea să le mai uite, cu fotografii, cu documente, cu orice amintire şi să le facem cunoscute unui număr cât mai mare de persoane. Am construit o platformă online, unde fiecare poate să îşi încarce câte o amintire, în speranţa de a construi încet, încet, împreună acest Muzeu al memoriei. Pentru că vorbim de un trecut foarte lung, ne-am hotărât să ne axăm în primă etapă, adică un an şi jumătate pe o anume perioadă istorică, începutul secolului trecut, cu accent pe Primul Război Mondial şi am făcut o cercetare, alături de o echipă foarte mare, de istorici, cercetători de imagine, de sunet, antropologi, psihologi, filosofi, să vedem ce există în arhive. În arhivele colecţionarilor, în arhivele muzeelor şi în arhivele celor de lângă noi, să aducem frânturi din aceste amintiri şi să le facem disponibile, întâi online şi, începând din luna octombrie, într-o primă expoziţie, o expoziţie multimedia, pe care noi deja am lansat-o în Bucureşti, acum suntem în Constanţa şi urmează să mai mergem anul acesta în Iaşi şi anul viitor în Ploieşti şi Suceava."


Muzeul memoriei îşi propune o abordare subiectivă, punând la dispoziţia celor interesaţi arhive și mărturii, ascultând  gândurile celor cu o îndelungată experienţă de viaţă și dându-le o voce. Ne-a spus mai multe Smaranda Pasnicu, manager de proiect în echipa Muzeului Memoriei: "Anul trecut am creat primul nostru mecanism pentru ca să ajungem la public, respectiv telefonul amintirilor. Un telefon, pe care mulţi dintre noi l-am avut acasă, noi îi zicem telefonul bunicilor, acel telefon cu disc, pe care îl găseam la ei acasă, care are două funcţii: una de a asculta diverse mărturii, interviuri realizate cu persoane în vârstă sau mesaje din ziare pe care noi le-am găsit în cercetările noastre sau din mărturii. Şi a doua posibilitate, de a-ţi înregistra tu un mesaj pe care să-l primeşti anul viitor. Acest telefon, cu care poate unii dintre voi s-au întâlnit deja la diferite evenimente, este în expoziţia noastră, în mai multe exemplare şi este parte din Muzeul Memoriei. În expoziţie, efectiv, o să regăsiţi mai multe instalaţii multimedia, în care părţi din cercetarea noastră se regăsesc într-o formă în care ducem linia imaginarului un pic mai departe."


Am mai aflat de la Smaranda Pasnicu că, prin noile tehnologii, Punctart încearcă să îi apropie pe tineri de artă şi cultură, dar şi să îi atragă, nu numai pe cei tineri, să caute singuri, în istoria personală acele frânturi de amintiri pe care tindem să le uităm: "Iar ce încercăm noi în expoziţie, mai mult decât a vă prezenta bucăţi din ceea ce am găsit, în instalaţii multimedia, dar nu vreau să spun cum arată ca să nu vă stric surpriza, este să vă facem pe dvs. să căutaţi, să vă emoţionăm şi să vă duceţi să redeschideţi acele sertare ale amintirii, în care se regăsesc fotografiile vechi, de familie sau obiecte despre care nu mai ştim ce e cu ele, dar pe care nu putem să le aruncăm pentru că ele fac parte din istoria fiecăruia dintre noi."


În plus, oricine poate contribui la lărgirea colecţiei muzeale, încărcând pe site o amintire: "Ni se pare că orice trebuie preţuit, că trebuie să începem să nu mai uităm, aşa că cine îşi doreşte să pună mici piese în acest puzzle, pe care vrem să-l construim, este bine venit să ne contacteze."


Am întrebat-o pe Smaranda Pasnicu cum primesc copiii exponatele muzeului: "Până acum am avut parte de experienţe minunate. Mereu suntem surprinşi de disponibilitatea tuturor de a primi acest proiect. Chiar dacă sunt copii foarte mici, care privesc telefonul amintirilor ca pe un obiect de muzeu, însă venind cu părinţii, împreună descoperă un obiect care a făcut parte din trecutul lor. Intrarea este gratuită la evenimentele noastre, sperăm să bucurăm cât mai multă lume, sperăm să emoţionăm cât mai multă lume, şi încet, încet, să construim acest Muzeu al Memoriei, cu lucrurile care sunt pentru fiecare dintre noi importante, chiar dacă par neinteresante la un moment dat pentru noi, ne dăm seama că totul face parte din istoria noastră, aceşti eroi necunoscuţi de care vorbim sunt de fapt bunicii şi străbunicii noştri care au trecut prin perioade foarte dificile şi pe care tindem să-i uităm."


Aşadar, dacă doriţi să exploraţi istoria prin istorii..., accesaţi, pentru început site-ul Muzeului Memoriei. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-10-30 13:08:00
Vizualizari: 935
TiparesteTipareste