Anca Damian, premiată pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia

anca damian, premiată pentru regie la festivalul internaţional de film de la varşovia Anca Damian a primit premiul pentru regia filmului "Moon Hotel Kabul", la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, care s-a desfăşurat în luna octombrie.

Anca Damian a primit premiul pentru regia filmului "Moon Hotel Kabul", la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, care s-a desfăşurat în luna octombrie. Din 2009, evenimentul de la Varşovia face parte din rândul festivalurilor de film de clasă A şi aduce pe ecranele poloneze cele mai noi tendinţe în cinematografia mondială. Premiul de la Varșovia a venit în același timp cu o altă distincție acordată cineastei Anca Damian, Premiul Mirada Internacionalla Festivalul de Film de la Madrid. La Madrid a avut loc și o retrospectivă dedicată filmografiei Ancăi Damian, retrospectivă organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid. Publicul festivalului a avut ocazia de a vedea "Telefonul", "Crulic, drumul spre dincolo", "Carré", "O vară foarte instabilă" și "Muntele magic", iar unele dintre proiecții s-au desfășurat în prezența regizoarei și au fost urmate de discuții cu publicul. 


"Moon Hotel Kabul", cel mai recent film al Ancăi Damian, premiat pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, spune povestea jurnalistului Ivan Semciuc. Viaţa sa este complet transformată de întâlnirea cu Ioana, o traducătoare cu care are o relaţie trecătoare într-o noapte, într-un hotel din Kabul. Deşi este găsită moartă în acelaşi hotel, la ceva timp după întoarcerea lui Ivan la Bucureşti, Ioana devine din ce în ce mai prezentă în viaţa jurnalistului. Anca Damian ne spune cum a conceput acest nou film.: "Filmulare, în primul rând, o poveste. Când am început să lucrez la acest film, m-am gândit, la fel ca în cazul altor proiecte, că trebuie să transmită un mesaj care mi se pare important pentru noi în acest moment. Bineînţeles că mesajul acesta se adresează tuturor, în sensul că noi trebuie să avem o atitudine şi o angajare în faţa lucrurilor care ni se întâmplă astăzi. În filmul meu, personajul principal, un jurnalist cinic, crede că nimic nu poate fi schimbat, dar, până la urmă, o femeie fragilă ajunge, de dincolo de moarte, să-i schimbe atitudinea. Şi i-o schimbă într-una activă."                                                                                               


Scenariul filmului "Moon Hotel Kabul" este semnat de Anca Damian și Lia Bugnar, iar din distribuție fac parte Florin Piersic Jr., Ofelia Popii, Adrian Titieni, Alexandru Nagy și Rodica Negrea. La proiecţiile din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia, lungmetrajul "Moon Hotel Kabul" a avut săli pline, iar Anca Damian și Alexandru Nagy au participat la festival, răspunzând întrebărilor publicului. Anca Damian despre "Moon Hotel Kabul": "Există mai multe niveluri de lectură în această poveste cinematografică. Ea se adresează şi spectatorului obişnuit al sălii de cinema, dar şi celor care nu sunt cinefili. Este o poveste cu personaje inspirate din realitate, o poveste cu personaje care au slăbiciuni, emoţii, şi sunt paradoxale, aşa cum este de multe ori şi viaţa. Pe de altă parte, pe măsură ce se desfăşoară povestea, ajungem şi în alte lumi şi niveluri ale poveştii. De exemplu, acţiunea se desfăşoară la un moment dat în zona rurală, în Făgăraş. Este o zonă specială, care aduce o nouă perspectivă asupra personajelor şi întâmplărilor din film. Sper că este un film la care publicul român va rezona. Este un film cu umor, cu tensiune, cu o poveste interesantă, un film cu toate ingredientele care îl pot transforma într-un spectacol de cinema agreabil."


"Moon Hotel Kabul" este produs de Aparte Film şi Cinema DEFACTO. Printre coproducători se numără Tom Dercourt, Sophie Erbs, şi Centrul Naţional al Cinematografiei. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-11-05 13:35:00
Vizualizari: 826
TiparesteTipareste