Căruţa view ne duce în Deltă

căruţa view ne duce în deltă Un explorator virtual poate admira pelicanii care își iau zborul de pe Canalul Trofilca, un canal mic, care șerpuiește printr-o pădure inundată, mlaștini și lacuri.

Un explorator virtual poate admira pelicanii care își iau zborul de pe Canalul Trofilca, un canal mic, care șerpuiește printr-o pădure inundată, mlaștini și lacuri. Mai apoi poate se poate plimba pe canalul Șontea, printre vița de vie sălbatică, și pe sub sălciile care atârnă deasupra canalului Rădăcinos, creând un tunel de vegetație spectaculos. La câteva click-uri distanţă peisajul se schimbă: un lac cu nuferi, stârci, egrete și pelicani. Iubitorul de păsări poate vedea cormoranii care se hrănesc pe Lacul Puiu sau poate "da o fugă" pe Laguna Sacalin. Pe uscat, poate explora arhitectura tradițională din Deltă, în localitatea Letea, sau se poate plimba pe străduțele înguste din Mila 23. La final, se poate relaxa pe plaja sălbatică din Sf. Gheorghe sau poate avea o vedere panoramică din vârful vechiului far din Sulina. Şi asta pentru că de săptămâna trecută, Delta Dunării este disponibilă în Street View.

            

Cum a început această poveste, care pentru cei de la Google România, păruse că s-a blocat la Cernavodă, în 2012, când Street View a permis navigarea Dunării, virtual, de la Bratislava la Cernavodă, ne-a spus Gabriela Chiorean, care se ocupă din partea Google cu tot ce e comunicare: "Acum trei ani, Street View a permis navigarea Dunării, virtual, de la Bratislava la Cernavodă. Ne lipsea ceva foarte important. Acel ceva foarte important este astăzi accesibil nouă şi ne invită să ne ducem să vizităm locurile acestea atât de minunate: Delta Dunării. În locurile unde nu am putut merge pe jos am făcut acest horse view, trackerul a fost folosit pe insule, cu oi, în deşert, cu cămile, dar niciodată nu am folosit acest horse view, imagini din căruţă, Sunt peste 1500 km care au fost acoperiţi, fie printre canale, fie pe drum. Trackerul cântăreşte puţin peste 20 de kilograme, are 15 camere, care sunt orientate în diferite direcţii, astfel încât să facă imagini de 360 de grade. Imaginile se iau la fiecare 2 secunde şi jumătate."


Camelia Ionescu, responsabil proiecte WWF România, ne-a spus cum au ajuns cei de la WWF să se alăture proiectului Goolge: "O să punctez de ce noi, ca organizaţie de protejare a naturii, ne-am alăturat acestui proiect. Avem peste 30 de ecosisteme, peste 10 mii de specii identificate în Deltă, multe dintre ele protejate, putem să vorbim despre Deltă ca o zonă în care găsim cea mai întinsă zonă compactă de stuf din lume.  Noi, fiind o organizaţie de conservare, avem în vedere şi faptul că în Deltă au trăit şi trăiesc oameni şi este important că acei oameni au venit cu o cultură unică. Oamenii au utilizat resursele naturale, s-au inspirat şi artistic din natură, au împodobit habitatele lor cu peşti, cu sturioni, iar stuful este reprezentat şi pe casele oamenilor. Delta vine şi cu o valoare economică, stuful poate fi folosit ca resursă şi resursa piscicolă, care esteo atracţie importantă pentru turism: oamenii vin să vadă, să pescuiască, dar şi să guste borşul de peşte autentic făcut în Deltă. Ne-a fost clar încă de acum un an de când am început aceste discuţii, că prin această tehnologie, modul în care orice om de pe planetă, care are acces la internet ar putea să acceseze de undeva, din orice colţ al lumii, să vină să viziteze Delta, este ceva extraordinar şi cumva credem noi e uşor ca Delta să se aporpie de oameni să-şi găsească un loc în inimile oamenilor şi de acolo ar trebui să fie doar un pas până la a proteja delta şi la a preţui-o un pic mai mult."


Cristian Mititelu Răileanu este cel care a cărat trackerul prin Deltă, fiind omul căruia îi datorăm imaginile. Ne-a povestit experienţa lui:  "Poate că, dacă adunaţi toate canalele şi tot ce se vede cu albastru pe Street View nu par să fie chiar 1500 de kilometri, dar eu vă spun că am făcut chiar mai mult, pentru că unele drumuri le-am făcut de două-trei ori, pentru a acoperi anumite zone. Despre Tacker, este un echipament al Google, în versiunea lui mobilă, o cameră în sistem portabil, în rucsac şi un suport care trebuie adaptat la vehiculul pe care dorim să-l folosim. În cazul nostru, pe barcă a trebuit să construiesc suportul de lemn şi să-l ancorez, pentru că barca se mişcă altfel decât o maşină. Dar în final a mers totul foarte bine, la sfârşit, imaginile au fost excelente şi culorile frumoase şi pot spune că a ieşit aşa cum am vrut. Unul dintre cele mai faine momente a fost când am intrat pe un canal şi după cu cot vedeam o grămadă de pelicani sau de cormorani şi mă gândeam că imaginile astea vor fi pe Google. Sunt anumite ipostaze ale Deltei care nu apar tot timpul şi atunci când mergi pe un canal poţi să nu vezi niciunul sau să ai surpize foarte mari, să dai de sute de pelicani, de exemplu, pe un lac sau pe un canal. Astea au fost momentele când mă întrebam cum vor arăta imaginile pe Street View."


Iar utilitatea acestui proiect a fost descrisă succint, dacă mai era nevoie, printr-un exerciţiu de imaginaţie:  "8.15 dimineaţa, octombrie, să zicem în Vişeul de Sus, copiii intră în clasă şi profesorul spune: scoate-ţi telefoanele, astăzi o să învăţăm despre Delta Dunării", după cum a propus Elisabeta Moraru, Country Business Development Manager Google România. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-11-06 14:30:00
Vizualizari: 654
TiparesteTipareste