Clujul turistic

clujul turistic Astăzi călătorim în partea central-vestică a României, mai exact în județul Cluj. Pornim din orașul Cluj-Napoca, care are multe atracţii turistice în zona centrală, suficient pentru a vă convinge că este o destinație de vacanță reușită.

Astăzi călătorim în partea central-vestică a României, mai exact în județul Cluj. Pornim din orașul Cluj-Napoca, care are multe atracţii turistice în zona centrală, suficient pentru a vă convinge că este o destinație de vacanță reușită. Evenimentele sunt numeroase, multe de talie internațională, iar gastronomia e cu totul aparte. Aici a fost reeditată cea mai veche carte de bucate din România, de la sfârșitul secolului al XV-lea.

            

În centru, veți fi surprins de multitudinea de biserici și de tipul acestor biserici: se pot vedea pe aceeași stradă biserici reformate, romano-catolice, unitariene sau greco-catolice. Clujul este faimos pentru toleranța sa religioasă încă din secolul al XVI-lea, atunci când aici apărea o nouă confesiune, unitarianismul. Există și foarte multe clădiri în foarte multe stiluri. De exemplu, tot centrul reunește clădiri construite la sfârșitul secolului al XVIII-lea, tipic habsburgice. Ghidul nostru de azi, Marius Oprea, de la Centrul de informare turistică Cluj Napoca, despre zona centrului istoric. "Sunt mai multe monumente istorice, printre care ar fi Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail, ansamblul statutar Mathia Corvin, Palatul Bánffy, unde are sediul Muzeul de Artă, Catedrala Mitropolitană, Teatrul Național Lucian Blaga și, bineînțeles, Piața Muzeului. Acestea se găsesc în zona centrală, și fiind foarte aproape, se poate ajunge la toate obiectivele pe jos. Există însă și alte obiective în proximitatea centrului cum ar fi Dealul Cetățuii, de unde se vede tot orașul, respectiv ruinele fostei cetăți habsburgice, Grădina Botanică, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj Napoca, și, bineînțeles Parcul Etnografic Romului Vuia, cel mai vechi parc de acest tip din România. Cluj-Napoca a fost și rămâne un oraș deschis, poate fi vizitat în orice perioadă a anului. Chiar dacă vine iarna, iar ziua se va scurta, există multe evenimente, iar toate acestea fac ca orașul să fie atractiv în continuare."


Se poate spune că orașul Cluj-Napoca este un centru al evenimentelor cunoscute la nivel național și internațional, spune Marius Oprea. "Untold este cel mai important festival de muzică din această parte a Europei. Acesta se desfășoară la începutul fiecărui an, la începutul lunii august. Mai există cel mai mare și cel mai important festival de film din România, Festivalul Internațional de Film Transilvania, care se organizează la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Mai organizăm Zilele Clujului, Jazz in the park și mai putem recomanda și Electric Castle, care se petrece în fiecare an la castelul Bánffy, de la  Bonțida. Târgul de Crăciun va începe în data de 23 noiembrie și vom avea și un Festival de teatru internațional, Interferențe, care se organizează o dată la doi ani, iar anul acesta va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie."


Marius Oprea, de la Centrul de informare turistică Cluj Napoca, ne invită să vizităm și atracțiile din județ.  "Majoritatea turiștilor care ajung în Cluj-Napoca vizitează și Salina Turda, fiind foarte aproape, la doar o jumătate de oră de oraș. Salina Turda este un unicat în România și poate chiar în partea aceasta a Europei. Este o fostă mină de sare, pe mai multe niveluri. A fost restaurată cu fonduri europene, iar azi arată ca un oraș subteran . Oferă mai multe facilități prin oferta balneoclimaterică, cât și prin cea de agrement. Există acolo un lac cu bărcuțe. În apropierea salinei, recomandăm Cheile Turzii, castelul Bánffy de la  Bonțida și, bineînțeles, zona montană a județului Cluj, care are ca punct de atracție cascada de la Răchițele și zona lacurilor Beliș Tarnița."


Salina Turda este atestată documentar la 1 mai 1271, puţin după prima atestare a oraşului Turda sub denumirea actuală. Exploatarea sării a avut loc pe parcursul mai multor secole şi, datorită bogăţiei zăcămintelor de sare, situate în nordul Turzii, oraşul s-a dezvoltat şi a fost sediul dietelor transilvane. A fost locul unde s-a decretat liberalizarea cultelor religioase, unde visteriile imperiale austro-ungare au prosperat de pe urma exploatărilor. Salina a fost modernizată în anul 2010 și, pe lângă plimbări de agrement, cu barca pe lac, oferta mai cuprinde minigolf, roată panoramică, un lift panoramic și bowling. Iar dacă, după atâtea activități, veți dori să vă așezați la masă, fie că mâncați în oraș sau în partea rurală, cu siguranță veți fi impresionați. Există multe feluri de mâncare cu specific local, iar clujenii pun mare accent pe gastronomie. "Foarte multă lume caută mai nou doar restaurantele cu specific local și tradițional. Ne mândrim cu cea  mai veche carte de bucate din Transilvania. De curând, a fost reeditată, iar tot mai multe restaurante au început să gătească din ea, încercând să facă din nou cunoscute anumite rețete. Ea a apărut la sfârșitul secolului al XV-lea. Un profesor din Cluj-Napoca a tradus-o și, în parteneriat cu cineva de la București, a reeditat cartea. Rețetele din zilele noastre nu sunt chiar exacte, fiindcă nu mai folosesc toate acele ingrediente, dar în proporție de 90% se păstrează specificul zonei. Profesorul se numește Lukács József."


Cum era de așteptat, numărul turiștilor este în creștere, spune Marius Oprea, de la Centrul de informare turistică Cluj-Napoca. "În centrul de informare turistică ne intră anual peste 20.000 de turiști. Oferim materiale de promovare în peste nouă limbi de circulație internațională și avem oaspeți din foarte multe locuri ale lumii. Cei mai mulți rămân impresionați atât de zonele din jurul Clujului, cât și de oraș. Numărul turiștilor este în creștere, progresul anual fiind de 30%, o cifră dublă față de media națională. Cu siguranță, și evenimentele, și obiectivele turistice au făcut ca destinația să devină din ce în ce mai atrăgătoare."

            

Invitația a fost lansată. Vă așteptăm și data viitoare cu nouă destinație. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-11-08 14:32:00
Vizualizari: 291
TiparesteTipareste