Legea cauciucurilor de iarnă

legea cauciucurilor de iarnă Conform Legii cauciucurilor de iarnă, intrată în vigoare în 2011, Codul Rutier interzice circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă.

Conform Legii cauciucurilor de iarnă, intrată în vigoare în 2011, Codul Rutier interzice circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă. Utilizarea cauciucurilor de iarnă nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului. Anvelopele de iarnă acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". Anvelopele "all seasons" pot fi acceptate doar dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă ("M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S"). Pe piaţa românească sunt foarte multe mărci de anvelope, de la foarte scumpe la unele ieftine. Pentru autoturisme, puteţi alege cauciucuri cu preţ rezonabil de 1000-1500 de lei, (210-318 euro) setul de patru bucăţi. Autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe toate roţile. Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi  autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.


La achiziționare, centrele specializate în vânzarea anvelopelor asigură şi montajul acestora, de cele mai multe ori, gratuit.  În plus, clientul are posibilitatea să beneficieze de garanţia produselor. 


Dacă maşina nu este dotată cu anvelopele adecvate vremii, şoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 1305 și 2.900 de lei (reamintim că punctul de amendă s-a majorat la 145 de lei, de la 1 februarie 2018). Noutatea în acest an însă, în ce privește amenzile, este că șoferii pot plăti jumătate din amenda primită, în termen de 15 zile. În cazul accidentelor, companiile de asigurări pot alege să nu despăgubească o daună prin RCA dacă şoferul vinovat nu avea maşina echipată cu anvelope de iarnă. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-11-16 14:52:00
Vizualizari: 1203
TiparesteTipareste