Info Business

info business Câştigul salarial mediu nominal net în România a fost de 2.688 lei (circa 577 de euro) în luna septembrie, în creştere cu 19 lei (+0,7%) faţă de august, anunţă Institutul Naţional de Statistică.

Câştigul salarial mediu nominal net în România a fost de 2.688 lei (circa 577 de euro) în luna septembrie, în creştere cu 19 lei (+0,7%) faţă de august, anunţă Institutul Naţional de Statistică. Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu nominal net au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (6.465 lei, 1.387 de euro), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.567 lei, 335 de euro). Cea mai semnificativă creştere a câştigului salarial mediu net a fost înregistrată în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (plus 21,1%) iar cea mai semnificativă scădere în domeniul telecomunicaţiilor (minus 4,2%). Creşterile salariale din domeniul petrolier sunt explicate însă prin prime ocazionale acordate, de exemplu, cu ocazia "Zilei petrolistului".


În ultimul deceniu, consumul anual de pâine, în România, a scăzut de la 92 kilograme pe locuitor la puţin peste 82 kilograme pe locuitor în prezent, dar încă se menţine peste media europeană de 78 kg/locuitor/an relevă un recent studiu de piaţă privind produsele de panificaţie, prezentat de organizaţia patronală naţională de profil. Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, Aurel Popescu, subliniază că este o tendinţă de scădere a consumului de pâine fabricată în sistem industrial, dar există, totodată, o creştere a cererii de pâine din făină integrală şi a celei de pâine realizată în sistem tradiţional. Pe piaţa românească a morăritului şi panificaţiei activează peste 4.500 de firme în care lucrează circa 60 de mii de oameni, cifra de afaceri având tendinţa de creştere de la 2,5 miliarde euro spre 3 miliarde de euro. În acest an, recolta de grâu a României a fost de circa 10 milioane de tone din care circa 4 milioane de tone au fost exportate.


Bărbaţii reprezentau, în 2017, 84% din cele 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană care erau angajate şi care aveau o educaţie în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, relevă Institutul European de Statistică, Eurostat. România, Bulgaria şi Irlanda sunt statele membre în care ponderea numărul femeilor care lucrează în domeniul ITC este mult peste media europeană, de 16 procente: 37% în Bulgaria, 27% în Irlanda şi 25% în România. Cele mai mici rate sunt înregistrate în Cehia - 7%, Ungaria şi Polonia - 10%.www.rri.ro
Publicat: 2018-11-08 15:30:00
Vizualizari: 190
TiparesteTipareste