Decizia Curţii Constituţionale privind completurile de judecată

decizia curţii constituţionale privind completurile de judecată Curtea Constituţională a României a dat câştig de cauză Parlamentului în ceea ce a constatat a fi conflictul dintre acesta şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Curtea Constituţională a României a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, admiţând o sesizare în acest sens a premierului Viorica Dăncilă. Decizia obligă Înalta Curte să constituie completurile prin tragerea la sorţi a tuturor celor 5 judecători din componenţa acestora, nu doar a 4 dintre ei, cum a procedat până acum, contrar, potrivit CCR, unei legi valabile din 2014. 


Aceste completuri de cinci magistraţi în materie penală de la Instanţa Supremă au pe rol dosare în care sunt inculpaţi politicieni de prim rang, precum liderii coaliţiei PSD - ALDE aflate la putere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Tot completurile de la Înalta Curte au dat sentinţe definitive de condamnare la închisoare în cazul unor personaje celebre, ca fostul ministru Elena Udrea sau fosta şefă a DIICOT - parchetul antimafia - Alina Bica. Decizia CCR a produs satisfacţie în rândurile PSD. 


Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, spune, între altele, că, în cazul dosarelor care au fost soluţionate, cei nemulţumiţi vor putea reclama nelegalitatea completului care a dat verdictul în cazul lor. 


Florin Iordache: "Comunicatul Curţii afirmă că decizia se aplică de îndată; asta înseamnă că în dosarele care se află pe rol acum, fără îndoială trebuie ca toţi cei cinci magistraţi să fie traşi la sorţi, iar în ce priveşte dosarele care au fost soluţionate, fără îndoială că hotărârea Curţii le dă posibilitatea celor nemulţumiţi să solicite constatarea în instanţă a faptului că acel complet a fost nelegal constituit". 


Din opoziţie, deputatul USR Stelian Ion e de părere că CCR a luat o nouă decizie suspectă de partizanat politic ce-i minează credibilitatea. 


Stelian Ion: "Decizia de astăzi dată de o instituţie politico-juridică este mai degrabă o decizie politică. Vedem că apărările şi argumentele unor profesionişti ai dreptului cum sunt judecătorii de la cea mai înaltă Curte de justiţie din această ţară, aceste apărări nu sunt luate în considerare de către Curtea Constituţională şi vedem că această decizie a Curţii Constituţionale se aşează într-un - din păcate - tot mai lung şir de decizii criticabile şi care dincolo de aspectele juridice, atacă din ce în ce mai mult credibilitatea Curţii Constituţionale"


Este o nouă decizie controversată a CCR după cea care l-a obligat pe preşedintele Klaus Iohannis să o revoce din funcţie de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, amputându-i, practic, din atribuţii. Consecinţele hotărârii de miercuri ar putea fi încă şi mai grave, cred observatorii. Pe de o parte, discuţia în jurul componenţei completurilor loveşte în prestigiul şi credibilitatea judecătorilor de la Curtea Supremă. Pe de altă parte, un eventual val de contestaţii şi de cereri de revizuire a sentinţelor definitive riscă să arunce în derizoriu succesele obţinute în combaterea marii corupţii.www.rri.ro
Publicat: 2018-11-08 12:45:00
Vizualizari: 176
TiparesteTipareste