Români în lume - 12.11.2018

români în lume - 12.11.2018 Cu ocazia celebrării în 2018 a Centenarului Marii Uniri, ICR Lisabona susține turneul Transylvanian Concert - de la Enescu la jazz, de la doină la blues al muzicienilor Lucian Ban și Mat Maneri, în premieră în Portugalia.

Cu ocazia celebrării în 2018 a Centenarului Marii Uniri, ICR Lisabona susține turneul Transylvanian Concert - de la Enescu la jazz, de la doină la blues al muzicienilor Lucian Ban și Mat Maneri, în premieră în Portugalia. Turneul se va desfășura în perioada 16-18 noiembrie și va cuprinde o serie de 3 concerte și un workshop. Cei doi muzicieni vor interpreta piese de pe albumul Transylvanian Concert, precum și piese de George Enescu și compoziții inspirate de muzica tradițională românească. Albumul s-a bucurat de elogiile presei internaționale, de la New York Times, la The Guardian sau Financial Times. De la lansarea acestuia, în 2012, Lucian Ban și Mat Maneri sunt în turneu constant în toată lumea, pe marile scene de festivaluri, cluburi și muzee din SUA, în capitale și orașe mari din Europa, dar și în Brazilia, Argentina sau Israel. Transylvanian Concert a câștigat şi două premii Best Album Of The Year, în SUA şi Spania.    


Timp de trei luni, până pe 10 februarie 2019, publicul polonez poate vizita și admira la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia o excelentă expoziţie, intitulată Arhitectura independenţei în Europa Centrală. Proiectul, la care ICR Varșovia este partener, urmărește sublinierea rolului arhitecturii moderniste în definirea identităţii naţionale atât în Polonia, cât şi în alte ţări din Europa Centrală, care şi-au dobândit independenţa sau unitatea teritorială după Primul Război Mondial. Expoziţia face parte din programul oficial de manifestări dedicate sărbătoririi Centenarului Independenţei Poloniei. Planurile și realizările arhitecților români ocupă un loc consistent în discursul expozițional, fiind reprezentate atât prin lucrări originale, cât şi prin fotografii și reproduceri ale unor planuri şi schiţe originale. Prelegerea despre România va avea loc pe 6 decembrie, în Sala Mare a Centrului Internaţional pentru Cultură din Cracovia. Ziua de 6 decembrie va fi dedicată în întregime României, sub egida "Zilei României la Cracovia". Tot la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia va avea loc vernisajul expoziţiei Arhitectura Centenarului, realizată de CREART Bucureşti, care va prezenta cele mai reprezentative elemente de arhitectură românească a ultimilor o sută de ani.


Liceul Tehnologic Marmația, din Sighetu Marmației, județul Maramureș, se numără printre laureații Premiilor de excelență în domeniul educației și formării profesionale  2018. Premiile au fost înmânate pe 9 noiembrie, la Viena, în cadrul conferinței de închidere a Săptămânii europene a competențelor profesionale 2018. Liceul Tehnologic Marmația a fost laureat la categoria destinată companiilor și cursanților - Junior Achievement Europe. Liceul maramureșean implementează programe Junior Achievement România pentru promovarea educației economice moderne, recunoscând necesitatea de a integra învățarea în spirit antreprenorial în toate sectoarele educației.


Regina Maria, figură centrală în eforturile de război ale României din timpul primei conflagrații mondiale, a fost prezentată publicului britanic într-o serie de intervenții ample ale istoricului și realizatoarei TV Tessa Dunlop, în cadrul unor emisiuni de mare audiență ale posturilor de televiziune și radio BBC One (BBC Breakfast), BBC Radio 4 (Woman's Hour), Channel 5 (5 News) și în varianta online a revistei History Today. Tessa Dunlop a reamintit publicului englez originea britanică a Reginei Maria, precum și portretul realizat în epocă de New York Times, care o descria drept "o personalitate expresivă şi de neuitat din timpul războiului".


www.rri.ro
Publicat: 2018-11-12 11:31:00
Vizualizari: 385
TiparesteTipareste