Migrarea românilor în Occident

migrarea românilor în occident Potrivit statisticilor, unul din cinci români apţi de muncă locuia, anul trecut, în alt stat membru al Uniunii Europene decât România.

Potrivit statisticilor, unul din cinci români apţi de muncă locuia, anul trecut, în alt stat membru al Uniunii Europene decât România. Este vorba despre circa 4-5 milioane de persoane, principalele ţări în care aceştia trăiesc acum fiind Italia şi Spania, unde sunt peste 2 milioane de români. În top urmează Germania, cu aproximativ 600 de mii de români, Marea Britanie şi SUA, cu câte o jumătate de milion de români. Aceasta în condiţiile în care în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, procentul populaţiei active care plecase în altă parte a Uniunii era de doar 7,4 la sută. Care sunt cauzele care au dus la această situaţie? În primul rând, este vorba despre motivaţia financiară, dar, spune Corina Neagu, consultant în resurse umane: "Nu pleacă doar din motive financiare. Motivaţiile au început să devină cu totul altele - dacă înainte se pleca masiv doar pentru bani, acum se pleacă din cauza instabilităţii economice, politice, social-culturale, sistemelor defectuoase din România, Cred că nu aprofundăm, nu lucrăm la bază - de ce se pleacă? Şi ce putem să facem ca să începem să construim şi să schimbăm această situaţie de fond, până la urmă. Nu este doar o chestiune de suprafaţă, oamenii pleacă, din ce în ce mai mulţi şi din ce în ce mai mulţi tineri, pentru că nu au oportunităţi de viitor aici. Şi nu pentru că nu au locuri de muncă, ci nu au cum să le acceadă. Piaţa românească nu este pregătită pentru ce urmează." 


Adică, a explicat Corina Neagu, există tineri care s-au pregătit în avans, şi-au dat seama de contextul internaţional, de ceea ce va fi nevoie şi acum nu îşi găsesc împlinirea nicăieri în ţară. Se poate constata acest lucru la târgurile de job-uri unde vin specialişti care nu sunt, însă, apoi chemaţi la interviuri pentru că există această prejudecată - sunt supracalificaţi, cer foarte mulţi bani, iar angajatorul nu-i poate oferi. Estimările arată că există pe piaţa muncii din România un deficit de circa 1 milion de oameni. Iar speranţe nu prea sunt că situaţia ar urma să se schimbe în bine în viitorul apropiat. Deşi economia şi salariile cresc în România, iar oferta de joburi este mai mare decât cererea, jumătate dintre tineri au planuri concrete să plece din ţară în următorii ani, relevă un sondaj. Mai exact, 47% din tinerii români, explică profesorul universitar de sociologie Dumitru Sandu, care, invitat la Radio România, a explicat, pe de altă parte: "Migraţia în sine nu e o problemă. Gestionarea migraţiei poate genera probleme şi dacă lucrurile nu se mişcă aşa cum trebuie la nivel naţional problema se va agrava. Ce e de făcut? În primul rând e nevoie de informaţie curată şi actualizată pe această temă, de exemplu prin sondaje făcute în străinătate - ultimele astfel de sondaje au fost făcute de Guvernul României în Italia şi Spania, în 2007 - 2008. O caracteristică de bază a migraţiei este că se schimbă rapid nu numai ca intensitate, ca arie geografică de distribuire, ca structură de vârstă, dar se schimbă substanţial şi ca motivaţie." 


Plecarea tinerilor în străinătate duce la dezvoltare inconsistentă, mai spune sociologul Dumitru Sandu. Are faţeta pozitivă a faptului că remiterile au adus dezvoltare României - românii plecaţi în străinătate au trimis în ţară peste 55 de miliarde de euro de la aderarea la Uniunea Europeană. Are în acelaşi timp faţeta negativă a inconvenientelor de toate tipurile, care merg de la efectele generate pe piaţa muncii până la dramele copiilor crescuţi de rude în ţară, departe de părinţi. Unul dintre obstacolele în calea rezolvării problemelor ce ţin de migraţie este reprezentat de un mit, consideră sociologul Dumitru Sandu: "Un mit construit nu ştiu cum, care zice - pleacă lumea şi ce dacă pleacă? O să aducem din străinătate. Aducem medici, aducem constructori. Si alte ţări s-au confruntat cu problema lipsei forţei de muncă, imigrarea rezolvă emigrarea, sosirile în ţară din afara Uniunii Europene, în principal, rezolvă plecările nostre în Uniunea Europeană. Este un mit, care aduce deservicii. România este în criză. Criza se va accentua. Soluţiile nu sunt de inventat peste noapte. Este clar că România va trebui să importe forţă de muncă din străinătate. Şi va realiza rapid că pentru anumite sectoare, nu în general, importul de forţă de muncă din străinătate este mai scump decât efortul pe care l-ai face pentru a reţine în ţară oamenii pe care îi ai, eventual pentru a-i aduce înapoi pe cei care au plecat." 


Este nevoie de optimizarea procesului de migraţie în străinătate, mai spune sociologul Dumitru Sandu, aceasta însemnând să organizezi astfel circulaţia migratorie în calitate de societate încât să aibă avantaje ţara de origine, ţara de destinaţie, familia de origine, întreprinderile implicate în acest proces. Soluţii miracol nu există, pur şi simplu trebuie activate toate canalele posibile de rezolvare.



www.rri.ro
Publicat: 2018-11-16 15:28:00
Vizualizari: 1037
TiparesteTipareste