Români în lume - 16.11.2018

români în lume - 16.11.2018 ICR Lisabona susține turneul Transylvanian Concert - de la Enescu la jazz, de la doină la blues al muzicienilor Lucian Ban și Mat Maneri, în premieră în Portugalia.

Cu ocazia celebrării în 2018 a Centenarului Marii Uniri, ICR Lisabona susține turneul Transylvanian Concert - de la Enescu la jazz, de la doină la blues al muzicienilor Lucian Ban și Mat Maneri, în premieră în Portugalia. Turneul, care se desfășoara, in Lisabona si Porto, în perioada 16-18 noiembrie 2018, cuprinde o serie de 3 concerte și un workshop. Cei doi muzicieni interpretează piese de pe albumul Transylvanian Concert, piese de George Enescu și compoziții inspirate de muzica tradițională românească. În 2012, Lucian Ban și Mat Maneri au înregistrat Transylvanian Concert la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Albumul s-a bucurat de elogiile presei internaționale, de la New York Times la The Guardian sau Financial Times. De la lansarea acestuia, Lucian Ban și Mat Maneri sunt în turneu în toată lumea, pe marile scene de festivaluri, cluburi și muzee, in SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda. Transylvanian Concert a câștigat două premii Best Album Of The Year din partea All About Jazz USA și Cuadernos de Jazz Spain și a adus consacrarea internațională pentru Lucian Ban.


Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost distins cu premiul "Thomas Mann" pe 2018, unul dintre cele mai prestigioase premii literare germane. Acordat de Academia Bavareza de Arte Frumoase și de orasul Lubeck, premiul va fi decernat scriitorului român în cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul Lubeck, pe 17 noiembrie. Laudatio va fi sustinuta de scriitorul german Uwe Tellkamp. "În ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce din literatura română, la început prin poeme, apoi prin romanele, povestirile si eseurile sale. Cu "Orbitor", această fascinată trilogie polifonică, Mircea Cărtărescu s-a înscris în literatura universală", a fost motivaţia juriului. Mircea Cărtărescu este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii române a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, poet, prozator, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN România şi al Parlamentului Cultural European. A semnat peste 25 de volume personale şi este prezent în numeroase volume colective şi antologii. Dintre scrierile sale mai importante fac parte "Nostalgia", "Levantul", trilogia "Orbitor" si romanul "Solenoid". Cărţile sale au fost traduse, pana in prezent, în 24 de limbi. A primit numeroase premii literare româneşti şi zece importante premii internaţionale.


Galeria Brâncuşi aflată în sediul ICR Londra găzduieşte, până la finalul lunii ianuarie 2019, expoziţia cu titlul "Sculptură în sticlă" semnată de Ioan Nemțoi, a treia expoziţie personală a artistului în Marea Britanie. Proiectul face parte dintr-un turneu internaţional derulat în parteneriat cu Institutul Cultural Român în Anul Centenarului, venind în continuarea expozițiilor de la Paris și Bruxelles din această toamnă. La Londra, expoziția cuprinde o selecție generoasă de lucrări care fac trecerea de la arta decorativă la sculptură. Ioan Nemţoi este unul dintre cei mai bine cotaţi artiști români ai momentului, adesea supranumit "Brâncuşi al sticlei". www.rri.ro
Publicat: 2018-11-16 11:14:00
Vizualizari: 398
TiparesteTipareste