Comuna Tupilaţi

comuna tupilaţi Invitaţia de astăzi ne poartă în nord-estul României, într-o comună pentru care există cel puţin trei motive de a o vizita: comuna Tupilaţi, din judeţul Neamţ.

Invitaţia de astăzi ne poartă în nord-estul României, într-o comună pentru care există cel puţin trei motive de a o vizita: comuna Tupilaţi, din judeţul Neamţ. Trei obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județ, clasificate ca monumente de arhitectură, aflate în satul Tupilați: Biserica "Sfinții Voievozi" (datată 1811, cu adăugiri la începutul secolului al XIX-lea), ansamblul de curte boierească (secolele al XVII-lea-al XIX-lea) din același sat, ansamblu cuprinzând casa Catargi (1842) și zidul de incintă (secolul al XVII-lea) și Hanul Ancuței (din secolul al XVIII-lea), aflat în satul Hanul Ancuței.


Hanul Ancuței este un vestit han turistic situat de-a lungul unuia din principalele drumuri europene ce străbat România (E85), la o distanță de 27 km de municipiul Roman, înspre Suceava și la 350 km de București. Într-un document din anul 1876, care cuprindea un inventar al moșiei Tupilați, era trecut și hanul, zidit pe temelie de piatră şi cu ziduri groase de cărămidă. Hanul avea două porți din lemn de stejar, una prin care intrau carele și alta prin care ieșeau. Porțile din stejar tare erau ferecate cu zăvoare duble și drugi masivi de fier, iar ferestrele erau mici și zăbrelite. Dincolo de istoria sa, Hanul Ancuței a devenit celebru prin plasarea aici a acțiunii din volumul Hanu-Ancuței (compus din 9 povestiri), publicat în anul 1928 de Mihail Sadoveanu (scriitor român care a trăit între anii 1880-1961). Clădirea originală a hanului a fost dărâmată în 1967 și care reprezintă locul de desfăşurare al acţiunii din nuvela scrisă de Mihail Sadoveanu. Hanul a fost restaurat din nou în anul 1999, el căpătând o înfățișare autentic românească, fiind improvizate aici mici expoziții de costume populare specifice zonei, precum și de obiecte din ceramică sau din lemn. În partea dreaptă a intrării, chiar lângă ușă, a fost amplasată o placă de marmură pe care scrie următorul text: "Pe locul vechiului han ce s-a ridicat în anul 1718 și risipit cu ani în urmă s-a clădit, cinstindu-se slova românească a marelui Sadoveanu, noua construcție. Fie să rămână loc de vrăjit popas și desfătare sufletească pentru toți călătorii pământeni sau veniți de pe alte meleaguri".


Maria Ciobanu, reprezentanta comunei Tupilaţi, Neamţ, la Târgul de turism al României, ediţia de iarnă 2018, ne-a invitat într-o zonă cu o atractivitate aparte: "Totul e frumos! Mai ales în perioada sărbătorilor, se practică mai ales turismul etnologic. Avem biserica Sfinţii voievozi, ctitorie a lui Ştefan Catargiu, din 1785. În perioada de vară sunt sărbătorie specifice, Sărbătoarea Sânzienelor, sărbătoare câmpenească, când se întâlnesc toţi fii satului. Suntem foarte aproape de mănăstirile din zona Moldovei, Agapia, la 15 kilometri, mănăstirea Siha, Sihăstrie, Secu, mănăstirea Neamţului, Cetatea Neamţului, casa lui Ion Creagă de la Humuleşti. Suntem ca un nod turistic, între Roman şi Suceava."


Am întrebat-o pe Maria Ciobanu, cum sunt sărbătorile la Tupilaţi:  "Specifice satului, frumoase. Începând cu postul Crăciunului şi până după sf.Ioan, numai cântec şi voie bună: colinde, jocul Caprei, jocul Irozilor, jocul Ursului, teatru folcloric forate frumos!"


Ocazie cu care Maria Ciobanu ne-a lansat şi o invitaţie: "Veniţi cu drag, vă aşteptăm în perioada sărbătorilor! E o splendoare! Suntem şi pe Valea Moldovei, dar şi pe munte şi e foarte frumos! Vă aşteptăm cu drag!"


Vom veni cu drag la Tupilaţi!


www.rri.ro
Publicat: 2018-11-21 09:13:00
Vizualizari: 1336
TiparesteTipareste