Vera Jourova la București, după publicarea raportului MCV

vera jourova la bucurești, după publicarea raportului mcv Comisarul european pentru justiție a vizitat România la câteva zile după publicarea raportului MCV pentru a discuta și despre pregătirile României pentru președinția Consiliului UE.

Cel mai dur raport MCV din ultimii ani. Așa a fost numit de presa din România documentul privind Mecansimul de Cooperare și Verificare, prezentat de către Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. De altfel, și înaltul oficial european a criticat vehement autoritățile de la București pentru situația justiției din România:

Timm  a declarat: „Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a și readus în discuţie unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuţii în raport cu realizările din ultimii 10 ani. Este esenţial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei si asigurarea independenţei sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV, lucru care este atât în interesul cetăţenilor şi al ţării, cât şi al UE în ansamblul său.”

 

Jourova: "România are șansa de a crorecta situația"

 

Astfel, raportul MCV și preluarea președinției rotative a Consiliului UE de către România, la 1 ianuarie 2019, au fost principalele subiecte ale vizitei comisarului european penru justiție, consumatori şi egalitatea de gen, Vera Jourova, la București. Oficilalul european s-a întâlnit cu ministrul de resort, Tudorel Toader și cu președintele României, Klaus Iohannis.

 

„Situația din România privind reformele din sistemul judiciar și lupta împotriva corupției este îngrijorătoare și eu, alături de Comisia Europeană, am evidențiat problemele în repetate rânduri. Mesajul meu principal este că România încă are șansa de a corecta situația. Ce trebuie făcut acum este foarte clar, tocmai ce am punctat în detaliu recomandările în raportul de săptămâna trecută”, a declarat Jourova pentru televiziunea Digi24.

 

Totodată comisarul european a vorbit și despre viitoarea instituție, Biroul Procurorului European: „Îngrijorarea mea este cu privire la Biroul Procurorului European, care ar trebui să funcţioneze din 2020 şi mi-ar plăcea ca România să fie reprezentată acolo. Acolo este interesul meu şi voi discuta cu ministrul Justiţiei”, a afirmat Vera Jourova, marți, la București.

 

Ministerul Justiției a anunțat că „Tudorel Toader a dat asigurări privind sprijinul autorităţilor de la Bucureşti acordat iniţiativelor promovate de Comisia Europeană, în timp ce Vera Jourova a reiterat deschiderea Comisiei spre dialog şi sprijin pe toată durata exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.”

 

Tot marți, la Cotoceni, președintele Klaus Iohannis a asigurat-o pe Vera Jourova că România se va concentra, în mandatul de anul viitor, “pe avansarea dosarelor legislative şi nelegislative care pot aduce rezultate concrete pentru cetăţenii europeni", potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

 

Concluziile raportului MCV

 

Comisia Europeană a cerut în raportul MCV să ia măsuri drastice privind legile justiției și procedurile în curs de desfășurare, printre care:

- Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare.

- Revizuirea legilor justiţiei ţinând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

- Îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală.

- Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie.

- Relansarea procesului de numire a unui procuror-şef al DNA care să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie.


www.rri.ro
Publicat: 2018-11-21 16:18:00
Vizualizari: 687
TiparesteTipareste