Brexit - pas decisiv

brexit - pas decisiv Liderii europeni se vor reuni pe 25 noiembrie la Bruxelles pentru a parafa acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi declaraţia politică privind viitoarea relaţie dintre cele două părţi.

Liderii europeni se vor reuni pe 25 noiembrie la Bruxelles pentru a parafa acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi declaraţia politică privind viitoarea relaţie dintre cele două părţi. Negociatorii europeni şi cei britanici au convenit asupra unui acord de retragere de aproape 600 de pagini care acoperă toate elementele retragerii ordonate a Regatului Unit, prevăzută pentru 29 martie 2018, respectiv drepturile cetăţenilor, reglementări financiare, o perioadă de tranziţie, guvernanţa şi protocoale cu Gibraltar, Cipru şi Irlanda, reuşindu-se evitarea unei graniţe dure între Irlanda şi Irlanda de Nord. 


Liderii europeni au salutat înţelegerea, ţinând cont de circumstanţele dificile în care s-au purtat negocierile îndelungate, iar miniştrii afacerilor europene din statele membre ale Uniunii, reuniţi la Bruxelles câteva zile mai târziu, au dat undă verde proiectului de acord. În acelaşi timp, preşedintele Donald Tusk a mulţumit echipei de negociatori a UE, condusă de Michel Barnier: "De la bun început, nu am avut nicio îndoială că Brexit este o situație de pierdere-pierdere și că negocierile sunt doar despre controlul daunelor. Ați atins cele mai importante două obiective. În primul rând, ați asigurat limitarea prejudiciului cauzat de Brexit și, pe de altă parte, ați asigurat interesele și principiile vitale ale celor 27 de state membre și ale Uniunii Europene în ansamblu. Dacă nu aș fi fost încrezător că ați făcut tot ce ați putut pentru a proteja interesele celor douăzeci și șapte, și eu sunt familiarizat cu esența documentului, nu aș propune să oficializăm această înţelegere. Permiteți-mi să spun şi prietenilor noștri britanici - la fel de mult cum mă întristează faptul de a vă vedea că plecaţi, voi face totul pentru ca acest rămas bun să fie cât mai puțin dureros, atât pentru dumeavostră, cât și pentru noi."


La Londra, premierul britanic Theresa May a obţinut sprijinul cabinetului său pentru proiectul de acord la capătul unei şedinţe lungi şi tensionate, iar a doua zi a mers în Parlamentul britanic, al cărui vot este necesar, unde a discutat pe marginea termenilor înţelegerii. Acordul va permite Marii Britanii să menţină o relaţie apropiată cu blocul comunitar, cu protejarea drepturilor cetăţenilor şi evitarea unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord, a precizat premierul Theresa May, potrivit căreia, în urma negocierilor, a fost obţinut cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie:"Cred cu tărie că proiectul de acord este cel mai bun care putea fi negociat, iar guvernul trebuia să decidă dacă să avansăm în cadrul discuţiilor. Alegerile au fost dificile, în special în privinţa clauzei de salvgardare privind Irlanda de Nord, dar decizia luată în ansamblu de cabinet a fost că guvernul trebuie să accepte proiectul de acord privind ieşirea din Uniune şi declaraţia politică. Ne aflăm în faţa unui pas decisiv care ne va permite să avansăm şi să finalizăm înţelegerea în zilele următoare. Deciziile nu au fost luate cu uşurinţă, dar eu consider că ele se aşează ferm în linie ci interesul naţional." 


"Fie acceptam acest acord, care răspunde votului de la referendum, ne redă controlul banilor, legislaţiei şi frontierelor noastre, pune capăt liberei circulaţii a persoanelor, ne protejează locurile de muncă, securitatea şi unitatea regatului, fie părăseam Uniunea fără nicio înţelegere sau nu mai exista niciun fel de Brexit", a spus Theresa May. 


Potrivit acordului, Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor accesa una piaţa celeilalte pe principiul echivalenţei. Acest aspect permite, practic, în privinţa graniţei interirlandeze, existenţa clauzei de salvgardare, care prevede şi păstrarea pentru o perioadă determinată a uniunii vamale, astfel încât Marea Britanie să poată rezolva problema graniţei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord prin evitarea revenirii la frontiera fizică dinaintea Acordurilor de pace. "Abordarea mea în negocieri a fost să pun interesul naţional pe primul-plan, nu un interes partizan şi cu siguranţă nu interesele mele politice. Cred cu fiecare fibră a fiinţei mele că drumul ales este cel mai bun pentru ţară şi pentru cetăţenii britanici", a mai spus Theresa May, care a pierdut o parte dintre susţinători şi se confruntă cu demisii importante în propriul cabinet. 


Declaraţia privind viitorul relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie va însoţi acordul de retragere încheiat de echipele de negociere pe 14 noiembrie şi este structurat pe cinci capitole care cuprind principalii termeni de cooperare în domenii precum schimburile economice, serviciile, investiţiile, protecţia cetăţenilor. În ce priveşte domeniul penal sunt prevăzute acorduri rapide şi eficiente care să permită Regatului Unit şi statelor membre UE să extrădeze persoanele suspectate şi condamnate. Potrivit proiectului de declaraţie, cele două părţi se angajează să ia măsurile necesare pentru ca documentul să intre în vigoare până la sfârşitul anului 2020.



www.rri.ro
Publicat: 2018-11-23 12:47:00
Vizualizari: 932
TiparesteTipareste