Acord privind Brexitul

acord privind brexitul Liderii celor 27 de state membre ale UE au aprobat Acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra.

Reuniţi la Bruxelles într-un summit extraordinar, liderii europeni au acceptat termenii retragerii Marii Britanii din blocul comunitar şi declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre UE şi Londra. Un pas extrem de important a fost făcut astfel la mai bine de doi ani de la referendumul prin care britanicii au decis să se separe de entitatea din care fac parte de aproape o jumătate de secol şi la capătul a peste 17 luni de negocieri. Nu există învingători şi învinşi, iar acordul rezultat este cel mai bun posibil, spun liderii europeni, un acord corect şi echitabil pentru toată lumea. ''Cred că s-a realizat o operă de artă diplomatică'', a declarat cancelarul german Angela Merkel referindu-se la documentul care "pune bazele unui divorţ ordonat", stipulând, în acelaşi timp, că cele 27 de state membre care rămân în Uniune şi Marea Britanie vor avea ''o relaţie foarte strânsă''. 


Este un moment grav pentru Uniune, a apreciat preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit căruia, Brexit-ul arată că Uniunea Europeană este fragilă şi are nevoie de o refondare. Chiar dacă s-a intrat pe ultima sută de metri, până la ieşirea efectivă mai sunt paşi dificili de făcut. Mai ales la Londra, unde premierul Theresa May se confruntă cu o opoziţie puternică inclusiv în propriul partid. În plus, laburiştii, dar şi micul partid unionist din Irlanda de Nord, aliat la guvernare, au anunţat că vor vota împotrivă în Parlamentul britanic, ceea ce complică lucrurile. În condiţiile în care trebuie să facă faţă multor critici în parlament, premierul a prezentat acordul pentru Brexit direct publicului larg, subliniind că scopul acestuia este să îi mulţumească atât pe susţinătorii cât şi pe oponenţii retragerii Marii Britanii din UE. Ea spune că ziua ieşirii din Uniune, din martie viitor, va fi un moment de reînnoire şi reconciliere pentru ţară. 


La Bruxelles, în pofida îndoielilor parlamentarilor britanici, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi-a exprimat încrederea că legislativul de la Westminster va aproba acordul. Documentul este foarte important deoarece conţine, printre altele, condiţiile în care vor fi trataţi românii din Regatul Unit a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a reprezentat România la summit: "Dacă acest acord intră în vigoare, el protejează românii şi pe ceilalţi europeni care se află în Marea Britanie. Le sunt garantate toate drepturile pe care le-au obţinut; nu numai atât, pot munci, pot studia, pot primi pensii. Noi am fost foarte preocupaţi de aceste chestiuni şi am insistat cu succes până în această fază să fie lămurite foarte bine aceste lucruri. Mai mult, noi am insistat şi am obţinut să fie clarificat în declaraţia politică referitoare la relaţia viitoare, să nu existe discriminări între membrii UE." De exemplu, să nu se introducă vize pentru românii care vor ulterior să călătorească în Marea Britanie, a precizat şeful statului.www.rri.ro
Publicat: 2018-11-26 11:47:00
Vizualizari: 517
TiparesteTipareste