Vizita comisarului european Věra Jourová la Bucureşti

vizita comisarului european věra jourová la bucureşti  România trebuie să respecte recomandările cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, a spus comisarul european pentru justiţie Vera Jourova, în vizita făcută săptămâna trecută la Bucureşti.

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a făcut, săptămâna trecută, o vizită la Bucureşti pentru a discuta despre priorităţile pentru domeniul Justiţiei în contextul pregătirii viitoarei preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene şi despre evoluţiile din sistemul judiciar din România. Oficialul european a precizat că a propus multe proiecte legislative şi doreşte ca România să le finalizeze.


Ea s-a întâlnit cu oficialităţile de la Bucureşti la o săptămână după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluţie cu privire la situaţia statului de drept în România, iar Comisia Europeană a prezentat Raportul MCV, ambele documente fiind foarte dure în ceea ce priveşte situaţia justiţiei din ţara noastră.


În opinia Verei Jourova, ceea ce se întâmplă cu reformele din sistemul judiciar şi cu lupta împotriva corupţiei este îngrijorător, iar mesajul său principal este că România încă are şansa de a corecta situaţia, mai ales printr-o abordare mai constructivă şi mai mult dialog. Uniunea Europeană doreşte ca în România să funcţioneze un sistem judiciar independent pe care oamenii să se poată baza şi în al cărei verdict să aibă încredere. 


Vera Jourova : "Mă aştept ca România să respecte întru totul recomandările cuprinse în MCV. Susţin pe deplin tot ceea ce este cuprins în MCV".


Înainte de întâlnirea cu ministrul justiţiei Tudorel Toader, comisarul european a spus jurnaliştilor că subiectul revocării din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr este o problemă internă a României, asupra căreia nu doreşte să comenteze.


Vera Jourova a reiterat, însă, deschiderea Comisiei spre dialog şi sprijin pe toată durata exercitării de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.


Comisarul european pentru justiţie a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre principalele dosare şi provocări pe care ţara noastră le va gestiona pe perioada deţinerii acestei Preşedinţii. Şeful statului a reiterat faptul că ţara noastră doreşte să contribuie la asigurarea unui nivel adecvat de convergenţă între statele membre şi la consolidarea coeziunii la nivelul întregului spaţiu comunitar. Referitor la viitoarele alegeri europene, cei doi oficiali au pledat pentru un proces electoral liber şi corect, iar comisarul european a subliniat importanţa combaterii dezinformării la nivelul populaţiei, precum şi a creşterii investiţiilor în securitatea cibernetică.


Comisarul european Vera Jourova, responsabil pentru justiţie, consumatori şi egalitatea de gen, a mai avut discuţii, săptămâna trecută, la Bucureşti, cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, cu şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, cu Marius Pîrvu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, şi cu Ancuţa Gianina Opre, preşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.www.rri.ro
Publicat: 2018-11-26 12:02:00
Vizualizari: 386
TiparesteTipareste