Parlamentul celebrează Centenarul

parlamentul celebrează centenarul La Bucureşti a avut loc, miercuri, şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri.

Şedinţa solemnă dedicată celebrării a 100 de ani de la crearea statului unitar român i-a reunit, miercuri, în aula Parlamentului de la Bucureşti, pe şefii principalelor centre de putere politică ale ţării, care, prin mesajele lor, au încercat să creeze o punte între dorinţele celor care, la 1 Decembrie 1918, au înfăptuit Marea Unire, şi aşteptările românilor la un secol distanţă. 


De la apelul preşedintelui Klaus Iohannis ca guvernanţii să se recupleze la interesele naţionale, până la mesajul de pace politică al premierului Viorica Dăncilă, recursul la lecţiile istoriei s-a aflat în centrul discursurilor. Din ele nu au lipsit, însă, "săgeţile" pe care şi le-au aruncat, într-un moment în care românii aşteaptă parcă mai mult ca oricând unitate, puterea PSD-ALDE, opoziţia de dreapta şi preşedintele Iohannis. 


Respectul legii şi libertatea individului au reprezentat valorile care i-au însufleţit pe români în urmă cu 100 de ani şi îi mobilizează pe cetăţeni şi astăzi, a subliniat Klaus Iohannis. El a amintit că, la ora actuală, România este o societate liberă, are instituţii stabile, este membră a Uniunii Europene şi este legată de un parteneriat strategic cu cea mai puternică ţară lumii, Statele Unite. Politicienii şi guvernanţii au fost invitaţi să asculte vocea românilor, să se ridice la demnitatea Centenarului şi să nu îl dezonoreze. 


Preşedintele Iohannis: "La fel ca acum un secol, oamenii au mari speranţe pentru viitorul ţării noastre şi aşteptări îndreptăţite de la cei care o conduc. Cu atât mai mult de Centenar, românii aşteaptă o guvernare la înălţimea moştenirii care ne-a fost încredinţată, vor lideri politici responsabili, cinstiţi şi care să îşi propună obiective politice ambiţioase pentru România, nu pentru interesele lor vrelemnice." 


De cealaltă parte a baricadei în confruntarea politică de la Bucureşti, premierul Viorica Dăncilă, dar şi şeful său de partid, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au transmis un apel la unitate. În plus, dna Dăncilă a apreciat că este momentul pentru consens şi linişte inclusiv pentru apărarea intereselor României în Europa: "Adresez un mesaj de pace politică şi către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. Am convingerea că, indiferent de mizele politice sau electorale pe care le avem în faţă, în calităţile oficiale pe care le avem, ca prim-ministru sau ca preşedinte, avem datoria de a coopera, de a colabora între noi. Este o datorie dincolo de orice miză personală. Este o datorie faţă de români şi faţă de România." 


Deputatul PNL, în opoziţie, Gigel Ştirbu, a apreciat că Centenarul trebuie să fie un moment de reflecţie asupra realizărilor din ultimii 100 de ani:  "România de astăzi este România pe care şi-au închipuit-o înaintaşii noştri care au zămislit şi au făurit marele act istoric de la 1918? Ce Românie lăsăm moştenire urmaşilor noştri?" 


Liderul USR, Dan Barna, a făcut, la rândul său, o comparaţie între ce s-a reuşit în urmă cu 100 de ani şi ce se întâmplă în prezent: "Cu o generaţie înainte de Marea Unire, Anghel Saligny realiza sistemul de poduri de la Cernavodă. Cel mai spectaculos proiect ingineresc din Europa la vremea respectivă era în România. Politicienii care au guvernat România după Revoluţie nu au fost în stare să termine o autostradă, una singură, care să lege regiunile istorice, în 30 de ani de guvernare." 


La şedinţa solemnă din Parlamentul României pentru celebrarea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire au fost prezenţi şi foştii preşedinţi ai ţării Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Principesa Margareta, custodele Coroanei Române, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, reprezentanţi ai Bisericilor Romano-Catolică şi Greco-Catolică şi şefii misiunilor diplomatice de la Bucureşti. 



www.rri.ro
Publicat: 2018-11-29 12:45:00
Vizualizari: 1011
TiparesteTipareste