Prasanna Randula Higgoda din Sri Lanka

prasanna randula higgoda din sri lanka Prasanna Randula Higgoda din Sri Lanka, student la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași.

Prasanna Randula Higgoda din Sri Lanka, student la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași.


 "Ascultaţi Radio România Internaţional."


Tocmai aţi auzit semnalul "Ascultaţi Radio România Internaţional" tradus în singaleză şi rostit de următorul nostru invitat.


"Sunt Prasanna Randula Higgoda, Prasanna înseamnă "ceva frumos" în singaleză, iar Randula înseamnă "rază de soare". Sunt student la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iaşi, vin din Sri Lanka, Asia. "



În 2013, după terminarea Liceului Ananda în Colombo, capitala statului Sri Lanka, Prasanna Randula Higgoda câştigă o bursă oferită cetăţenilor străini de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe. Tânărul urmează anul pregătitor pentru învăţarea limbii române la Facultatea de Litere a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, iar din 2014 e admis la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din același oraş.


 "Să fac medicină a fost visul meu din copilărie. Îmi place să ajut oamenii, să simt că le fac bine, să văd mulţumire în ochii lor, din acest motiv am ales să fac medicină."


După încheierea studiilor la Iaşi Prasanna Randula Higgoda din Sri Lanka ar vrea să rămână în România.


"Cred că cel mai probabil voi face şi rezidenţatul aici şi după aceea voi lucra câţiva ani în România, apoi mai vedem."


Prasanna Randula Higgoda a vrut să studieze într-o ţară europeană, şi de aceea a ales România. Ne mărturisea că se simte bine în mijlocul oamenilor de aici.


"Oamenii sunt foarte sociabili, majoritatea sunt chiar foarte buni, mă simt foarte bine aici. Prietenii mei din UMF mereu mă primesc în cercul lor, am o grămadă de prieteni în UMF care chiar mă ajută foarte mult."


Prasanna Randula Higgoda e un împătimit al muntelui. În România a ajuns pe cel puțin două vârfuri cunoscute.


 "Am fost mai mult la munte în România, în Munţii Ciucaş, în Braşov, în Ceahlău, pe vârful Toaca, unde am stat la cabana Dochia, în Transfăgărăşan, am viziat şi oraşele Vaslui, Botoşani. Îmi place mult muntele Ciucaş, mereu când aveam nişte timp liber urcam acolo, dintotdeauna mi-au plăcut munţii, e o provocare pentru mine să ajung în vârf, să urc în condiţii extreme, să-mi testez moralul, îmi place adrenalina un pic. "


Lui Prasanna Randula Higgoda îi place şi sportul:


 "Când eram în liceu am făcut tenis de masă, înot şi karate."


Prasanna Randula Higgoda ascultă şi muzică românească:


 "Da, muzica românească chiar îmi place, ascult Carla's Dreams, muzică nouă, în general. De la Carla's Dreams îmi place melodia "Aripile" şi mai e una, "Sub pielea mea" cred că se numeşte."


În timpul liber, Prasanna Higgoda se uită la un film, iese cu prietenii în oraş, urcă pe munte sau citeşte. Ne-a dezvăluit o carte pe care o apreciază mult:


 "Romanul meu preferat e "Contele de Monte Cristo" (n.r. de Alexandre Dumas) pentru că e un pic misterios și mă atrag cărțile care îmi dau de gândit. "


În Sri Lanka natală Prasanna Randula Higgoda ajunge destul de rar, ne spunea că îi e dor de gastronomia de acasă, de vremea de acolo, de prieteni și, bineînțeles, de familie:


"Vorbim zilnic la telefon, da, mi-e dor un pic de părinții mei, de cei doi frați mai mari, am un frate care e chimist, tatăl meu face afaceri cu materiale textile, iar mama mea are o școală pentru copii cu dizabilități."


În România Prasanna Randula Higgoda se bucură de sprijinul unei ființe speciale intrate în viața sa o dată cu o călătorie în munții noștri.


"Cu prietena mea, Raluca Paula Dima,m-am întâlnit anul trecut într-o excursie în Ciucaș, și ei îi place să urce pe munte, amândoi iubim muntele. Când avem timp liber mergem la munte, stăm în cort,de fapt noi ne știam din vedere de dinainte, dar în excursia din Ciucaș am intrat în vorbă unul cu altul. Ea are un fel de putere asupra mea. Are grijă de mine, mă ajută cu tot felul de lucruri pe care nu le înțeleg în România, când nu pronunț bine românește, mă corectează imediat, mă ajută să înțeleg mai bine tot felul de materiale din UMF, chiar mă sprijină mult."


Prasanna Randula Higgoda se implică activ în viața studențească din Iași.


"Sunt coordonator la Departamentul internațional al SSMI (Societatea studenților mediciniști din Iași), eu organizez workshopuri și conferințe pentru studenții români și pentru studenții de la secțiunile engleză și franceză."


Prasanna Randula Higgoda din Sri Lanka în încheiere, student în anul IV la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași, și câteva gânduri despre România în preajma Zilei noastre Naționale de pe 1 decembrie.


"România e o țară bună, care chiar neajută foarte mult pe noi, studenții străini, și eu îi mulțumesc din tot sufletul meu că mă ajută mult inclusiv în plan personal, în viață."



www.rri.ro
Publicat: 2018-11-30 11:43:00
Vizualizari: 1274
TiparesteTipareste