Români în lume - 30.11.2018

români în lume - 30.11.2018 Pentru a doua oară consecutiv, Ioan Nemţoi participă la Bienala internaţională de artă pe sticlă din oraşul belgian Haacht, programată între 1 şi 9 decembrie.

Pentru a doua oară consecutiv, Ioan Nemţoi participă la Bienala internaţională de artă pe sticlă din oraşul belgian Haacht, programată între 1 şi 9 decembrie. Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Bruxelles, artistul va expune două lucrări - una e intitulată "Adam şi Eva", iar cealaltă e concepută special pentru Centenarul Marii Uniri. Vernisajul are loc vineri, 30 noiembrie. Născut în 1964, la Botoşani, Ioan Nemţoi e supranumit adeseori de critica de specialitate "un Brâncuşi al sticlei". Lucrările sale se regăsesc în colecţii celebre, precum cea a a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a regelui Harald al Danemarcei sau a fostului secretar general al ONU, Kofi Annan, precum şi la Muzeul Vaticanului ori la Casa Albă. Ioan Nemțoi e recunoscut în plan internaţional pentru Roşul de Nemţoi, inspirat din răsăritul și apusul dealurilor moldave. Bienala de la Haacht reunește 35 de creatori de artă din întreaga lume, iar invitatul special al ediţiei de anul acesta e artistul sticlar Kazumi Tai din Japonia. Evenimentul e un forum artistic de talie mondială care contribuie activ la dezvoltarea scenei artei contemporane și experimentale.


Institutul Cultural Român de la Varşovia  participă la Festivalul de poezie scandată Spoke'n'Word alături de Austria, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Polonia, Portugalia și Ungaria. Evenimentul are loc până pe 1 decembrie, la Varşovia.  România e reprezentată de Benji Horváth, poet, scriitor, trăducător şi redactor la revista literară maghiară "Helikon" din Cluj-Napoca, organizator de ateliere și evenimente culturale. În vârstă de 30 de ani, Benji Horváth e membru al formației audio-vizual-poetice Beatwándor. A publicat patru volume de poezie (A cseplini díva/Diva cepliniană, Beatcore, Az amnézia útja/Drumul amneziei, A dicsőséges Európa/Europa glorioasă), dar şi proză, eseuri, interviuri și recenzii în numeroase periodice din România și Ungaria. Benji Horváth va participa în Festival cu creaţii proprii, traduse în limba polonă. Spoke'n'Word e un spectacol anual de poezie scandată adresat tinerilor, organizat de EUNIC Varşovia. Festivalul oferă artiștilor din diferite țări posibilitatea de a se cunoaște si de a lucra împreună în ateliere în care creațiile personale se îmbină cu elemente de teatru, muzică și lumină.


România participă pentru al treilea an consecutiv la Târgul Cărţilor Bune de la Wrocław din Polonia. Ediţia din acest an se desfășoară până pe 2 decembrie, la Hala Stulecia (Sala Centenarului), o clădire istorică poloneză. La standul românesc, organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia, sunt expuse şi oferite spre vânzare numeroase volume apărute în Polonia în ultimii ani: dicționare și albume despre România, cărţi de autori români, traduse în limba polonă, inclusiv recenta serie "România astăzi", inițiată de Editura Universitas de la Cracovia, sub coordonarea poetului, traducătorului și istoricului literar, Jakub Kornhauser. Între 2018 şi 2022, editura și-a propus să publice câte cinci cărți românești în fiecare an. Primele lucrări apărute sunt: Cum s-a românizat România de Lucian Boia, Sexagenara și tânărul de Nora Iuga, Despre limită de Gabriel Liiceanu, Negustorul de începuturi de roman de Matei Vișniec, Soldații. Poveste din Ferentari de Adrian Şchiop. Pe 2 decembrie, la standul ICR Varșovia, va fi invitat scriitorul Filip Florian, care îşi va lansa cea mai nouă carte a sa tradusă în limba polonă, Toate bufnițele.


www.rri.ro
Publicat: 2018-11-30 13:26:00
Vizualizari: 579
TiparesteTipareste