Români în lume - 03.12.2018

români în lume - 03.12.2018	Alpinista hunedoreană Alexandra Marcu şi tătăl său, Dan Marcu, au cucerit, de Ziua Naţională, vârful Margherita din Uganda de 5.109 m

Alpinista hunedoreană Alexandra Marcu şi tătăl său, Dan Marcu, au cucerit, de Ziua Naţională, vârful Margherita din Uganda de 5.109 m. Acesta este cel mai înalt din Munţii Ruwenzori şi al treilea din Africa. "Şapte zile grele prin junglă, mlaştină, gheţar. Misiune îndeplinită! Am sărbătorit Centenarul Marii Uniri, chiar pe 1 decembrie, la 5.109 m, pe Margherita Peak, al treilea vârf al Africii! La mulţi ani, România!", a scris Alexandra Marcu pe Facebook. Cei doi alpinişti din Deva au plecat în Uganda pe 23 noiembrie cu intenţia declarată de a cuceri vârful Margherita cu ocazia Zilei Naţionale. Ei au fost nevoiţi să depăşească mai multe obstacole, de la traversarea unor zone mlăştinoase până la escaladarea unui gheţar. Alexandra Marcu este cunoscută pentru faptul că a reuşit să escaladeze şase dintre cei mai înalţi vulcani ai lumii. Prima reuşită a obţinut-o când avea doar 14 ani.

 

Radio Cernăuți, singurul post de radio din Ucraina care emite 24 de ore din 24 în limba română, a împlinit trei ani de Ziua Națională a României. În cei trei ani de activitate, Radio Cernăuți a difuzat doar muzică românească, a realizat emisiuni în direct consacrate situației românilor din Ucraina și de pretutindeni, buletine de știri zilnice despre românii din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, investigații jurnalistice, emisiuni politice, culturale, dedicații muzicale. Radio Cernăuţi a preluat cele mai reușite emisiuni în limba română în cadrul unor parteneriate semnate în premieră pentru presa românească din Ucraina, prin  Centrul Media BucPress, cu RFI România, Radio Ucraina Internațional şi cu Radio România Internațional. Radio Cernăuţi poate fi ascultat pe pagina Agenției BucPress, pe pagina Radio Cernăuți, în rețeaua globală TuneIN sau pe dispozitive mobile cu sistemul iOS sau Android cu ajutorul aplicației Radio Cernăuți.

 

Ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Ţurcanu, a transmis un mesaj de felicitare tuturor românilor din Ucraina cu prilejul Zilei Naționale a României, transmite Agenţia BucPress. Ambasadorul a afirmat că românii din Ucraina au avut dintotdeauna o contribuţie majoră în dezvoltarea comunităţilor unde locuiesc şi au înţeles “să păstreze şi să transmită de-a lungul generaţiilor valorile, identitatea, tradiţiile şi obiceiurile moştenite de la înaintaşi”. “Românii din Ucraina au contribuit şi contribuie la bogăţia culturală a comunităţilor unde trăiesc şi muncesc în armonie, dar şi la patrimoniul cultural român”, a mai spus diplomatul. “În anul Centenarului vă îndemn să purtăm în suflet ziua de azi ca pe una specială, în care suntem conştienţi de ceea ce ne apropie şi ne face mai buni, mai uniţi, mai solidari! Să nu uităm că unitatea, limba strămoşilor pe care o vorbim oriunde ne-am afla, solidaritatea şi consecvenţa reprezintă viitorul nostru”, a declarat Cristian-Leon Ţurcanu.

 

O delegaţie din comuna ucraineană Pătrăuţii de Jos, regiunea Cernăuţi, condusă de primarul George Fedorean, a serbat Ziua Naţională a României în comuna băcăuană Săuceşti, la invitaţia primarului Valentin Manea, scrie Adevărul. Din grup au făcut parte profesori, coregrafi, consilieri locali dar şi copiii şi tinerii din Ansamblul "Mugurelul". Românii bucovineni au venit cu o scrisoare de intenţie de colaborare şi înfrăţire cu localitatea Săuceşti. După manifestările solemne dedicate Zilei Naţionale a României, a avut loc spectacolul „Noi suntem români, 1 decembrie 2018“, la Clubul Tineretului din comuna Săuceşti, la care au participat ansamblurile populare „Hora Siretului” şi  „Muguraşii“ din Săuceşti, „Zdrăbuleanca“ din comuna Cleja, „Vatra Satului“ din comuna Scorţeni şi Ansamblul Etnofolcloric „Mugurelul“ din comuna Pătruţii de Jos.


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-03 12:15:00
Vizualizari: 729
TiparesteTipareste