Români în lume - 06.12.2018

români în lume - 06.12.2018 Muzeul Național al Bucovinei organizează pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri, joi, 6 decembrie, un Recital de vioară și pian la patru mâini, cu un program intitulat Enescu și Muzica Lumii.

Trei filme româneşti participă, în perioada 5-9 decembrie, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Filme Scurte "Zubroffka" de la Bialystok, în Polonia, al cărui partener tradițional este Institutul Cultural Român de la Varșovia. În competiţia internațională pentru cea mai bună producţie de scurtmetraj, Secţiunea "Fereastră către Răsărit", au fost selectate două filme româneşti: "Cadoul de Crăciun", regia Bogdan Mureșanu, și "Morski Briz", regia Cecilia Ștefănescu. O secțiune a Festivalului va fi dedicată, anul acesta, țărilor care își sărbătoresc Centenarul, printre care şi România. Filmul românesc inclus în program este "Stremț 89", realizat de Anda Pușcaș și Dragoș Dulea, care spune povestea Revoluţiei române într-un mic sat de munte din Judeţul Alba. Cei doi regizori vor participa la două sesiuni de proiecție cu public, în datele de 6 și 7 decembrie, la Bialystok și Lomza, urmate de dezbateri pe tema secțiunii intitulate "Chipurile patriotismului". Anul acesta, criticul român de film Andrei Tănăsescu este invitat în juriul concursului internațional de film experimental "On The Edge - experiment and video-art". Andrei Tănăsescu este critic de film şi coordonator asociat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, responsabil pentru selectarea filmelor din spaţiul Europei Centrale şi de Est. Totodată, este colaborator al Berlinale Forum şi al Bucharest International Experimental Film Festival. În 2016, filmul Roxanei Stroe, "O noapte în Tokoriki", a câștigat la Bialystok Premiul pentru Cel mai bun film de ficțiune, iar anul trecut pelicula "Scris/Nescris", în regia lui Adrian Silișteanu, a primit mențiunea concursului internațional.


Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizează pe 7 decembrie un spectacol inedit de dansuri populare susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist "Izvoare dobrogene", din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada". Programul artistic va cuprinde cântece folclorice tradiţionale româneşti și dansuri tradiţionale atât dobrogene, cât și din celelalte zone ale țării. Potrivit ICR Istanbul, evoluția dansatorilor și a muzicienilor vine să marcheze Centenarul Marii Uniri prin aducerea laolaltă a muzicii și costumelor populare din toate zonele culturale românești. Spectacolul este un prilej optim pentru dezvoltarea de activităţi specifice în beneficiul culturii, civilizaţiei naţionale şi imaginii României în lume, dar și pentru consolidarea şi amplificarea relaţiilor cu comunităţile româneşti de peste hotare.


Muzeul Național al Bucovinei organizează pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri, joi, 6 decembrie, un Recital de vioară și pian la patru mâini, cu un program intitulat Enescu și Muzica Lumii, susținut de pianiștii Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, de violonista Anca Vasile și de pianistul Alessandro Trebeschi. Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu cântă împreună din anul 2005 şi au participat la 25 de festivaluri naționale și internaționale, peste 400 de recitaluri în țară şi în străinătate. Violonista Anca Vasile a câştigat 9 premii naționale și 3 premii internaționale, cel mai recent fiind în 2010 în Italia. Colaborează cu orchestrele din Brescia, Bolzano și Bologna. Alessandro Trebeschi a concertat pe scene importante din Europa și Asia. Are o intensă activitate ca pianist acompaniator, cântând cu numeroși soliști vocali, alături de care susține concerte și recitaluri.www.rri.ro
Publicat: 2018-12-05 11:01:00
Vizualizari: 424
TiparesteTipareste