Români în lume - 06.12.2018

români în lume - 06.12.2018 Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit Danei Brânzei, cercetător la Institutul de oncologie moleculară din Milano, Ordinul de Cavaler pentru contribuţia importantă avută în domeniul ştiinţelor exacte.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit Danei Brânzei, cercetător la Institutul de oncologie moleculară din Milano, Ordinul de Cavaler pentru contribuţia importantă avută în domeniul ştiinţelor exacte şi pentru felul în care s-a impus în elita cercetării internaţionale de profil. Aceasta a primit distincţia miercuri, la Milano, din partea ambasadorului României în Italia, George Bologan. "Sunt foarte onorată. Cred că este cea mai importantă şi preţioasă distincţie pe care un cetăţean o poate primi din partea preşedintelui unei ţări, să fii făcut cavaler pentru un anumit merit", i-a spus Dana Brânzei reporterului RRA. 

"Am făcut foarte mult, dar nu numai pentru Italia. Am făcut descoperiri ştiinţifice pentru omenire", a adăugat cercetătoarea. Românca a fost premiată şi la Gala "100 pentru Centenar" organizată la Roma, în luna iulie, de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Ambasada României în Italia. Dana Brânzei este cercetătoare în domeniul biologiei moleculare la "Institutul de Oncologie Moleculară" din Milano de 10 ani, unde a obţinut un grant oferit de Uniunea Europeană prin Programul "Orizont 2020" pentru a studia mecanismele de replicare a ADN-ului cromozomial. Se află în Italia din anul 2006, iar din 2008 are laboratorul său de cercetare.

 

Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin a organizat, la Filarmonica din München, un concert extraordinar, care, alături de omagierea Zilei Naționale şi a Centenarului Marii Uniri, s-a constituit într-un omagiu adus dirijorului şi compozitorului Sergiu Celibidache. Protagoniști au fost membrii Quartetului Bălănescu, sub conducerea violonistului și compozitorului Alexander Bălănescu. Evenimentul a marcat totodată încheierea Zilelor Culturii Române la München, deschise pe 27 octombrie 2018 și organizate de Asociația Culturală Germano-Română din capitala Bavariei. La realizarea evenimentului au pus umărul Municipalitatea orașului München și Ambasada României la Berlin.

Filarmonica din München a fost aleasă ca loc de desfăşurare a evenimentului pentru că Sergiu Celibidache a condus această instituție, în calitate de director general, între anii 1978 - 1996, perioadă în care a ridicat orchestra acesteia în categoria elitei mondiale. Punctul culminant al concertului l-a constituit interpretarea, în premieră absolută, a compoziției "Dear Sergiu", din ciclul "Soul Etude", de Alexander Bălănescu, dedicată lui Sergiu Celibidache. Concertul a conținut de asemenea o adaptare pentru cvartet de coarde a Rapsodiei nr. 1 de George Enescu, precum și piesa compusă de Alexander Bălănescu "Trans rapsodia", inspirată de Rapsodiile enesciene.

 

O statuie care o înfăţişează pe Regina Maria va fi dezvelită, pe 12 decembrie, în oraşul Ashford, din Marea Britanie, locul său de naştere, informează Institutul Cultural Român. Opera este realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, cel care a câştigat concursul organizat de ICR în vara acestui an. La eveniment participă, alături de preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, reprezentanţi ai Ambasadei României la Londra, ai Caselor Regale britanică şi română, oficialităţi de rang înalt din România şi din Regatul Unit. Regina Maria s-a născut la 29 octombrie 1875 și a fost consoarta regelui Ferdinand al României, regină a României, prinţesă de Edinburgh, nepoată a reginei Victoria. A sosit la Bucureşti în 1893, unde a încercat şi a reuşit să devină parte a naţiunii care o adoptase ca prinţesă şi apoi ca regină în 1914. S-a străduit să întărească legăturile dintre România şi Anglia, dând dovadă de reale calităţi diplomatice, susţinând şi apărând interesele României.

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-06 12:04:00
Vizualizari: 960
TiparesteTipareste