Preparate din scrumbie afumată

preparate din scrumbie afumată Scrumbia de Dunăre afumată a fost inclusă recent pe lista produselor alimentare protejate în Uniunea Europeană.

Scrumbia de Dunăre afumată a fost inclusă recent pe lista produselor alimentare protejate în Uniunea Europeană. Pe această listă sunt înregistrate nu mai puţin de 1440 de produse protejate, printre ele figurând, pe lângă scrumbia de Dunăre afumată, şi alte patru produse româneşti: novac afumat din Ţara Bârsei, telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi magiunul de prune de Topoloveni.


Scrumbia este o specie care nu poate fi crescută în acavcultură, fiind capturată sezonier, din martie până în iunie, în cursul migraţiei ei pe Dunăre. Este o specie care trăieşte în Marea Neagră şi care, la începutul primăverii, urcă pe Dunăre, uneori peste 500 de km, pentru a depune icrele. Acesta este şi momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte sezonier, foarte gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame şi care are o lungime medie la maturitate de circa 30 de centimetri. În afară de Marea Neagră, acest peşte poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Nordului şi în apele de coastă din America de Nord. După depunerea icrelor sau a lapţilor, bancurile de scrumbii care au scăpat de plasele pescarilor se întorc slăbite în mediul marin.


Pe lângă varianta congelării, scrumbia poate fi conservată prin marinare sau afumare. Scrumbia, aflată acum pe lista produselor alimentare protejate în Uniunea Europeană, este sărată şi apoi afumată la rece, după o veche metodă din aria geografică definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare. Un preparat specific este salata de scrumbie afumată. Scrumbia se curăţă de piele şi oase, se mărunţeşte şi se amestecă cu ceapă roşie tăiată rondele, cu castraveţi muraţi, feliaţi şi storşi pentru a îndepărta surplusul de saramură. În acest amestec mai pot fi adăugate măsline, puţin ulei de măsline, piper măcinat şi frunze tocate de pătrunjel.


O salată asemănătoare cu scrumbie afumată se poate obţine dacă folosim cartofii fierţi în coajă, pe care îi tăiem în cubuleţe şi îi amestecăm cu file de scrumbie, cu ceapă tăiată solzişori, cu ţelină dată pe răzătoare şi cu frunze de pătrunjel tocate mărunt. Amestecul este stropit cu zeamă de lămâie, este adăugată maioneză şi, după omogenizare, este întins pe un platou, putând fi servit ca un aperitiv. 



www.rri.ro
Publicat: 2018-12-07 12:52:00
Vizualizari: 2222
TiparesteTipareste