Atelierul de colinde

atelierul de colinde Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", din Bucureşti a redeschis seria de ateliere educative "Satul spiriduşilor".

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", din Bucureşti a redeschis seria de ateliere educative "Satul spiriduşilor". Dacă deja ne-am obişnuit cu ateliere de făcut măşti, de realizat păpuşi îmbrăcate în costume populare sau ornamente de Crăciun, câţiva tineri muzicieni talentaţi ne-au încântat cu un "Atelier de colinde". Atelierul şi-a propus să ofere curioşilor o scurtă incursiune în magia instrumentelor muzicale, mânuite cu măiestrie de către tinerii interpreţi, dar şi o invitaţie de a cânta împreună într-un cor organizat ad-hoc.



De la Marius Niţu, interpret la vioară, am aflat de unde a venit ideea: "Ideea a aparţinut Sânzianei, care a sugerat să încercăm să facem şi noi un atelier de colinde, să prezentăm ceva diferit, să venim cu ceva nou. Ne-am gândit că ar fi bine să includem toţi copiii, să participe toată lumea, să simtă fiecare cum contribuie la atelier. Nu să cântăm doar noi şi ei să stea să ne asculte. Din ce am văzut, copiilor le-a plăcut foarte mult. Acesta a fost primul proiect, este primul workshop de Crăciun al nostru, am observat că a fost un succes şi intenţionăm să continuăm cu ateliere viitoare."


Sânziana Mircea, pianistă, preşedinta Music Art Academy, asociaţia ce îi reuneşte pe artiştii organizatori ai evenimentului ne-a mărturisit: "Am avut bucuria de a ne afla aici, pentru un atelier de colinde, unde am cântat împreună cu toţi copiii din sală, am făcut un cor spontan, organizat aici, am cântac colinde româneşti şi internaţionale, împreună cu colegii mei, aşa că am fost la pian, la chitară, la vioară şi voce şi un cor extraordinar de copii. Am ales să facem un atelier de colinde pentru că este una dintre cele mai frumoase tradiţii de Crăciun, aceea de a cânta împreună, pentru că muzica ne uneşte pe toţi, chiar dacă nu ne cunoaştem. Toţi copiii au devenit prieteni, cu toţii au venit fericiţi în faţă şi au cântac, aşa că s-a adeverit că muzica este un limbaj universal şi colindele sunt un mod extraordinar de a ne pregăti pentru Crăciun."


Amalia Lazarciuc, ne-a încântat cu vocea ei, iar apoi ne-a spus cum s-au pregătit artiştii pentru atelierul de colinde: "Noi am pregătit versurile, am avut pentru linia melodică negative, am pregătit şi un microfon, iar în anumite momente corul a cântat acompaniat de colegii mei, la pian, de Sânziana, Marius la vioară şi Raisa la chitară."


Iar entuziasmul cu care au venit, le-a adus artiştilor multă bucurie, după cum ne-a mai spus Amalia Lazarciuc: "Este un sentiment minunat, mai ales că momentul acesta a fosr spontan. Nu ne aşteptam să vină atâţia copii la colindat. Şi acestea sunt momentele în care te simţi minunat, momentele pe care nu le calculezi dinainte şi pur şi simplu se întâmplă, mai ales în această perioadă frumoasă a anului."


Am întrebat-o pe Raisa Mihai, care a cântat la chitară, de ce s-au gândit la un atelier de colinde: "Pentru că am vrut să facem nişte copii fericiţi şi să ne bucurăm de tradiţia Crăciunului. Am pregătit nişte colinde şi am încercat să ne bucurăm de acest moment, împreună cu aceşti copii care au fost prezenţi astăzi aicişi care au reacţionat super! Nu mă aşteptam să reacţioneze aşa, au fost foarte încântaţi şi s-au alăturat imediat ouă. La început au fost mai timizi, dar după s-a alăturat toată sala."


Iar violonistul Marius Niţu a completat: "În această perioadă a anului, tradiţia Crăciunului nu poate exista fără colinde, aşa cum au spus şi colegele mele, muzica aduce oamenii împreună şi eu cred că în această lume agitată colindele ne ajută să ne liniştim şi să fim mai buni, mai calmi şi împreună."


La atelier au participat mulţi copii, de vârste diferite. Nectaria Iorgulescu de 15 ani ne-a spus de ce a venit la Atelierul de colinde: "Am găsit o oportunitate de a asculta muzică bună, într-o zi foarte frumoasă de iarnă!" Iar Andrei Cristian Iacobescu, de 12 ani a spus cu bucurie: Track: "Mi-a plăcut aici, am vrut să văd cum e şi câd am văzut că sunt foarte mulţi oamnei, am prins curaj şi m-am dus şi eu! A fost ca la Karaoke!" Nu mică a fost bucuria lui Şerban Ioan Andrei, de aproape 7 ani: Track: "Mi-a plăcut! Ştiu foarte multe cântece şi e frumos!"


Cu mic, cu mare, cu acompaniament sau fără, copii şi artişti au cântat plini de viaţă un fragment muzical din "Săniuţa fuge!".


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-11 12:58:00
Vizualizari: 2035
TiparesteTipareste